Nytt funn: - Kan ikke være sant

Et funn av mynter i USA kommer med nye avsløringer om 1600-tallets pirater.

OVERRASKER: Funn av mynter i USA skal angivelig bringe med seg nye avsløringer om fluktruta til pirater. Foto: AP Photo/Steven Senne / NTB
OVERRASKER: Funn av mynter i USA skal angivelig bringe med seg nye avsløringer om fluktruta til pirater. Foto: AP Photo/Steven Senne / NTB Vis mer
Publisert

Et funn av mynter ved Rhode Island i USA forbløffer forskerne. Funnet skal nemlig være et nytt bevis på at pirater befant seg i de amerikanske koloniene på 1600-tallet. Deler av USA var på dette tidspunktet kolonisert av Storbritannia.

Piratene skal angivelig ha flyktet til de amerikanske koloniene for å unngå straff for grusomme forbrytelser de hadde begått i andre deler av verden, skriver nyhetsbyrået AP.

- Voldtekt og tortur

Ifølge forskerne skal et funn av mynter med arabiske inskripsjoner vise at den var eid av piraten Henry Every. Every skal ha søkt tilflukt i New England i USA mot slutten av 1600-tallet, før han deretter dro videre til Irland.

- Every var uten tvil på flukt i koloniene, sier historiker Jim Bailey til AP.

FORLISTE FOR 2000 ÅR SIDEN: Arkeologer gjorde nye, oppsiktsvekkende funn etter et skipsforlis utenfor den greske øya Antikythera for to tusen år siden. Video: Antikythera Vis mer

Ifølge historikere skal Every og hans medpirater i 1695 ha torturert og drept de mannlige passasjerene om bord på et indisk skip som var på pilegrimsreise. Flere kvinner skal også ha blitt voldtatt.

Deretter skal piratene ha plyndret passasjerene, før de skal ha tatt turen videre til Bahamas. Mynten som akkurat har blitt funnet skal angivelig være samme mynt som Every skal ha stjålet om bord på skipet.

Bailey kaller bevisene for «overveldende og udiskutable». 26 liknende mynter har tidligere blitt funnet, og de fleste av dem ble funnet i New England. Ingen av myntene kan dateres til etter at det indiske skipet ble plyndret.

Forbrytelsene på skipet i 1695 medførte at den britiske kong William III satt ut en stor belønning for å få tak i piratene.

- Det er ikke noen mulighet for at han var på Bahamas for å sitte på stranda for å bli brun, mens han ventet på å bli tatt til fange, sier Bayley om Every.

Historikeren sier at Every dro videre til New England etter å ha vært på Bahamas. Han skal ha tilbrakt en måned på flukt i koloniene. Mens han var der skal han ha vurdert mulighetene for å starte et nytt liv i koloniene, eller å dra tilbake til Irland. Every endte til slutt med å velge sistnevnte.

- KLARE BEVIS: Historiker Jim Bailey mener å ha funnet klare bevis for at pirater var på flukt i de amerikanske koloniene på 1600-tallet. Foto: AP / Steven Senne / NTB
- KLARE BEVIS: Historiker Jim Bailey mener å ha funnet klare bevis for at pirater var på flukt i de amerikanske koloniene på 1600-tallet. Foto: AP / Steven Senne / NTB Vis mer

- Kan ikke være sant

Det nye funnet og bevisene forbløffer myntekspert Steve Album.

- Da jeg først hørte om det, tenkte jeg «vent litt, dette kan ikke være sant», sier Album til AP.

Tidligere har forskerne bare visst at Every seilte til Irland i 1696, men det var ikke kjent at Every var i de amerikanske koloniene før han dro til Irland. Mens piratene var på flukt i de britiske koloniene skal Every og de andre piratene ha brukt pengene de stjal fra det indiske skipet, for å dekke utgiftene under flukten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer