Nytt funn langs fluktruta

Stockholms-politiet har funnet enda et klesplagg langs drapsmannens fluktrute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Expressen/Dagbladet): Funnet bedømmes som interessant av politiet, som har villet holde det hemmelig.

- Det dreier seg om et spesielt plagg som kan kobles til Djurgårdens IF, sier en kilde til Expressen.

Ingen nye avhør

Den mistenkte 35-åringen satt i går innelåst i sin celle på Kronobergs-fengselet i Stockholm. Her blir han sittende hele helga. Nye avhør blir det ikke, ettersom hans advokat Gunnar Falk er i Brussel på tjenestereise. I stedet arbeider etterforskerne med å avhøre vitner, ta imot tips og analysere innkommet materiale. Samtidig pågår også tekniske undersøkelser av de funnene som er gjort.

Undersøkelsene gjøres dels ved Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, og dels ved velansette Forensic Science Service (FSS) i Storbritannia. FSS har spesialisert seg på avansert DNA-teknikk, og ifølge Expressens kilder har funn fra drapsvåpenet, en Mora-kniv, blitt sendt dit. Det samme gjelder skoavtrykk som politiet tror kan være drapsmannens.

Tekniske undersøkelser

Til nå har det bare vært kjent at politiet har funnet en kaps og ei munkejakke langs drapsmannens fluktvei, plagg de tror kan knyttes til forbrytelsen. Plaggene er til analyse på Statens kriminaltekniska laboratorium, sammen med klærne Anna Lindh hadde på seg. På kapsen fantes ikke den fengslede 35-åringens DNA. Men langs fluktruta er det også gjort andre interessante funn.

Det gjelder spesielt klesplagget som er knyttet til Djurgårdens IF. Etterforskningsledelsen har ikke offentliggjort dette, men plagget gjennomgår akkurat nå omfattende tekniske undersøkelser.

- Vi får se hva det gir. Stedet der plagget ble funnet, i kombinasjon med tilknytningen til Djurgården, gjør det interessant, sier en kilde til Expressen.

Den arresterte 35-åringen er fanatisk Djurgården-tilhenger.

Han betegnes som hooligan og har flere ganger vært innblandet i supporterslagsmål. Det var han også på torsdag, før kampen mellom Hammarby og Djurgården. Da han seinere ble pågrepet, var det under en kamp ved Råsunda fotballstadion i Solna.

Kamp mot klokka

Fredag ettermiddag går fengslingstida for 35-åringen ut. Da skal det avgjøres om varetekten forlenges, eller om han slippes ut. Da må altså Statens kriminaltekniska laboratorium kunne presentere sine analyser av klesplaggene. Det er en hard kamp mot klokka.

- Jeg er klar over hva som må til, sier Tore Olsson, assisterende sjef ved laboratoriet.

- Blir dere ferdige i tide?

- Vi rekker det vi rekker, sier Tore Olsson.

Analysene gjøres på labens spesielle biologienhet. Biomedisinske analytikere, kjemikere og laboratorieassistenter deltar i den kompliserte prosessen. Olsson sier til Expressen at analysene blir levert direkte til etterforskningsledelsen så snart de er klare.

Mulig dusør

Tidspresset virker også inn på andre måter.

Innen kort tid kan det bli aktuelt å love dusør for avgjørende tips i etterforskningen. Spørsmålet har blitt aktuelt på nytt de siste døgnene, ifølge Expressen-kilder.

- Grunnen er at det ikke lenger kommer inn hete tips, sier en politikilde.

Etterforskningsledelsen, med Leif Jennekvist i spissen, har ved flere anledninger sagt at det ikke er aktuelt med noen belønning.

- Det er få eksempler på at en belønning har resultert i avgjørende tips i Sverige, har han sagt. I forbindelse med Palme-drapet utlovte regjeringen en belønning på 50 millioner kroner, men ennå er ingen dømt for dette drapet.