Nytt funn om Loch Ness

Det sagnomsuste Loch Ness-uhyret er «plausibelt», ifølge britiske forskere.

Foto: Andy Buchanan / AFP / NTB
Foto: Andy Buchanan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er funnet av et fossil som gjør at ekspertene nå anser sjøuhyret som sannsynlig, eller «plausibelt», som de uttaler.

Det skotske sjøuhyret som ifølge myten levde i innsjøen Loch Ness, kan ha vært en forhistorisk svaneøgle, ifølge forskere ved University of Bath. Dette skriver The Independent.

Fossil funnet

Det er funnet av 100 millioner år gamle fossiler av forhistoriske, langhalsede svaneøgler (Plesiosaur) i Marokkos Sahara som nå viser at disse marine reptilene også kan ha levd i ferskvann.

Det betyr, ifølge forskerne, at Loch Ness-uhyret i prinsippet kan ha vært en svaneøgle.

FOSSIL: Dette fossilet av hodeskalle og kjever til en plesiosaur ble funnet ved kysten av Dorset i England i 2009. Foto: Geoff Moore / REX / NTB
FOSSIL: Dette fossilet av hodeskalle og kjever til en plesiosaur ble funnet ved kysten av Dorset i England i 2009. Foto: Geoff Moore / REX / NTB Vis mer

Det er dette som sannsynliggjør at en slik skapning også kan ha vært i den skotske innsjøen, slik myten antyder.

Loch Ness er den nest største innsjøen i Skottland. Det berømte sjøuhyret har fått kallenavnet «Nessie», og skal ifølge svært usikre observasjoner, historier og folketro ha tilhold i denne innsjøen.

Disse svaneøglene levde i krittida, men fram til nå har man trodd at de bare har kunnet levd i saltvann.

LØP!: En gepard kaller på en gjeng aggressive bavianer og det ender med en fartsfull jakt. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Tre meter lang

De store, forhistoriske krypdyrene kan ha levd og funnet mat i elver, sammen med frosker, krokodiller, skilpadder, fisk og den store dinosauren Spinosaurus, sier en av forskerne bak funnet.

- Det som forundrer meg, er at den forhistoriske marokkanske elva huset så mange rovdyr som levde side om side med hverandre. Det var ikke et sted å bade, sier David Martill fra University of Bath i Storbritannia til The Independent.

Det nye fossilfunnet inneholder bein og tenner fra en tre meter lang, voksen svaneøgle, og en 1,5 meter lang unge, skriver Videnskab.dk, som også omtaler funnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer