Malaysia Airlines MH370:

Nytt funn om mysterieflyet

Et funn gjort av en madagaskisk fisker kan gi nye svar om hva som skjedde med det forsvunne Malaysia Airlines' MH370.

FORSVANT: Malaysian Airlines sitt fly, MH370, forsvant sporløst under en time etter at det tok av 8. mars 2014. Foto: Tomasz Bartkowiak / Reuters / NTB
FORSVANT: Malaysian Airlines sitt fly, MH370, forsvant sporløst under en time etter at det tok av 8. mars 2014. Foto: Tomasz Bartkowiak / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Fremdeles er det et ukjent hva som skjedde med Malaysia Airlines' MH370, som forsvant sporløst i 2014 - bare 40 minutter etter at det tok av fra Kuala Lumpur til Beijing.

Mange har forsøkt å finne svaret på hva som skjedde med Boeing-flyet og de 239 personene som var om bord.

Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120 000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Australia ledet operasjonen som ble innstilt i januar 2017, mens det andre og siste undervannssøket ble avsluttet våren 2018.

Flystyrten er og forblir et mysterium.

FLIGHT MH370: Årsaken til hvorfor Malaysian Airlines flight MH370 styrtet er fortsatt ikke sikkert. Video: National Geographic Vis mer

- Klar intensjon

Et nytt funn gjort av en madagaskisk fisker for 25 dager siden kan imidlertid gi nye svar.

Funnet av det som trolig er døra tilhørende flyets landingsutstyr er nemlig det første fysiske beviset som tyder på at én av pilotene krasjet flyet med vilje, skriver The Times.

Piloter er trent til å gjennomføre nødlandinger på vann, men disse gjennomføres normalt med landingsutstyret trukket inn for en kontrollert landing. Funnet tyder imidlertid på at landingsutstyret ikke ble trukket inn av piloten før flyet krasjet.

- Kombinasjonen av at krasjet i høy hastighet ødelegger flyet, og landingsutstyret som når det trekkes ut vil få flyet til å synke så fort som mulig, viser en klar intensjon om å skjule bevisene for krasjet, heter det i en fersk rapport fra Richard Godfrey, en britisk ingeniør, og Blaine Gibson, en amerikansk etterforsker.

NY RAPPORT: Blaine Gibson, en amerikansk etterforsker, omtaler nye funn i ny rapport om hva som skjedde med Malaysia Airlines' MH370. Foto: NTB/AFP PHOTO/MARK GRAHAM
NY RAPPORT: Blaine Gibson, en amerikansk etterforsker, omtaler nye funn i ny rapport om hva som skjedde med Malaysia Airlines' MH370. Foto: NTB/AFP PHOTO/MARK GRAHAM Vis mer

Bare noen få vrakdeler som med stor sikkerhet er fra flyet, er funnet på Reunion og andre øyer langs østkysten av Afrika. Det nye funnet har ført til opprop om nye undersøkelser knyttet til forsvinningen, ifølge The Times.

Avgjørende for rapportens konklusjon er også fire nesten parallelle, kraftige skader på døra, som de tror er forårsaket av at en av flyets to motorer gikk i oppløsning i krasjet.

- Uansett hva som er årsaken til skaden, betyr det faktum at skaden var fra innsida til utsida av døra at landingsutstyret sannsynligvis var trukket ut nærme krasjet, noe som igjen støtter konklusjonen om at det var en aktiv pilot til slutten av flyturen, heter det i rapporten.

Kaptein utpekt

Det har i årevis blitt spekulert på hvorfor kursen ble endret og flyet forsvant fra radaren 8. mars 2014. Hva som skjedde om bord på flyet, er også et mysterium.

I en rapport som kom i 2018, heter det at kursen ble endret manuelt av noen om bord, men utover det var det ikke mulig å konkludere. Gransking av bakgrunnen til alle i mannskapet og alle passasjerene har heller ikke gitt noen klare svar.

VRAKRESTER: En del av den ene vingen ble funnet på en strand i juli 2015. Foto: REUTERS/Prisca Bigot/NTB Scanpix
VRAKRESTER: En del av den ene vingen ble funnet på en strand i juli 2015. Foto: REUTERS/Prisca Bigot/NTB Scanpix Vis mer

Malaysisk politi har tidligere utpekt kaptein Zaharie Ahmad Shah (53) som hovedmistenkt. Han skal ha skilt seg ut ved at han knapt hadde gjort en eneste avtale eller forpliktet seg til noe i tida etter flygingen.

Samtidig skal etterforskerne ha funnet at Shah hadde lagt inn simulert lange flyturer over det sørlige Indiahavet på den avanserte flysimulatoren som ble funnet hjemme hos kapteinen. Disse var forsøkt slettet, men ble gjenopprettet etter at myndighetene i Malaysia tidlig i etterforskningen anmodet FBI om hjelp til å gjenopprette slettet data simulatoren. En av de simulerte turene skal ha endt med en landing på en kort rullebane på ei øy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer