Sør-Afrika:

Nytt funn om omikron

Professor Anne von Gottberg mener å ha sett noe spesielt ved spredningen av omikronvarianten i Sør-Afrika: Den ser ut til å gi større risiko for reinfeksjon sammenliknet med deltavarianten og betavarianten.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag ble det avholdt en pressekonferanse i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å orientere om de siste funnene om omikronvariantens egenskaper.

Der fortalte professor Anne von Gottberg ved Sør-Afrikas nasjonale institutt for smittsomme sykdommer (NICD) at de nå har fått indikasjoner på at omikronvarianten har særlig én egenskap som betavarianten og deltavarianten ikke hadde.

- Vi fulgte med på antallet reinfeksjoner i smittebølgene som ble forårsaket av betavarianten og deltavarianten. Da så vi ikke en økning sammenliknet med hva vi hadde forventet. Nå ser vi derimot en slik økning knyttet til spredningen av omikronvarianten, sier professoren.

- Vi tror at gjennomgått infeksjon ikke beskytter like godt mot reinfeksjon med omikronvarianten. Men forhåpentligvis er man fortsatt beskyttet mot alvorlig sykdom, innleggelser og død.

Smittsomhet og immunitet

Eksperter verden over har diskutert tallene fra Sør-Afrika, som tyder på at omikronvarianten har betydelig økt spredningsevne. Dersom det er slik, så kan det skyldes at varianten er mer smittsom sammenliknet med andre varianter, eller at den har større evne til å omgå immunitet, eller en kombinasjon av disse to faktorene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer