Sør-Afrika:

Nytt funn om omikron

Professor Anne von Gottberg mener å ha sett noe spesielt ved spredningen av omikronvarianten i Sør-Afrika: Den ser ut til å gi større risiko for reinfeksjon sammenliknet med deltavarianten og betavarianten.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Torsdag ble det avholdt en pressekonferanse i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å orientere om de siste funnene om omikronvariantens egenskaper.

Der fortalte professor Anne von Gottberg ved Sør-Afrikas nasjonale institutt for smittsomme sykdommer (NICD) at de nå har fått indikasjoner på at omikronvarianten har særlig én egenskap som betavarianten og deltavarianten ikke hadde.

- Vi fulgte med på antallet reinfeksjoner i smittebølgene som ble forårsaket av betavarianten og deltavarianten. Da så vi ikke en økning sammenliknet med hva vi hadde forventet. Nå ser vi derimot en slik økning knyttet til spredningen av omikronvarianten, sier professoren.

- Vi tror at gjennomgått infeksjon ikke beskytter like godt mot reinfeksjon med omikronvarianten. Men forhåpentligvis er man fortsatt beskyttet mot alvorlig sykdom, innleggelser og død.

OPPHETET: Høyre-leder Erna Solberg anklager statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for grov forenkling, under en opphetet debatt på NRKs Politisk kvarter. Bilder fra NRK. Vis mer

Smittsomhet og immunitet

Eksperter verden over har diskutert tallene fra Sør-Afrika, som tyder på at omikronvarianten har betydelig økt spredningsevne. Dersom det er slik, så kan det skyldes at varianten er mer smittsom sammenliknet med andre varianter, eller at den har større evne til å omgå immunitet, eller en kombinasjon av disse to faktorene.

Von Gottberg mener at de foreløpige analysene indikerer at omikronvarianten har større evne til å omgå immunitet.

- Folk snakker om økt smittsomhet, men jeg tror at denne varianten kan være like smittsom som deltavarianten. Det ser derimot ut til at en større andel av befolkningen er mottakelige for infeksjon med denne omikronvarianten. Immunitet som følge av gjennomgått infeksjon beskyttet mot deltavarianten, men det ser ikke ut til å være tilfelle nå.

Professoren sier at det er vanskelig å tallfeste hvor mange flere reinfeksjoner som finner sted nå som omikronvarianten sprer seg i Sør-Afrika. Dette fordi at det rett og slett er for tidlig, og at man trenger mer tid til å observere varianten. Men hun understreker at det ser ut til å forekomme flere reinfeksjoner enn modellene deres har forutsett.

Dominerer analysene

Onsdag publiserte sørafrikanske helsemyndigheter en ny situasjonsrapport som gir et innblikk i hvordan omikronvarianten påvirker smittespredningen i landet.

Det første oppdagede omikrontilfellet i Sør-Afrika strekker seg tilbake til 8. november. Det var 23. november at det ble slått alarm om varianten.

Videre opplyses det at hele 74 prosent av prøvene som ble sekvensert i Sør-Afrika i november, viste seg å være omikronvarianten. Dermed dominerer varianten det utvalget som har blitt undersøkt.

SVARER: Erna Solberg (H) svarer på kritikken fra blant annet Marit Arnestad. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Omikron herjer

Onsdag opplyste helsemyndighetene at det var blitt registrert 8561 nye smittetilfeller siste døgn. Samme dag uka før ble det registrert 1275 nye tilfeller. Hele 72 prosent av de nye tilfellene ble registrert i Gauteng-provinsen, hvor omikronvarianten ser ut til å dominere smittespredningen.

I tillegg har man sett en betydelig økning i andelen positive prøver, altså hvor stor andel av dem som tester seg som tester positivt. Fra tirsdag til onsdag økte tallet fra 10,7 til 16,5 prosent. Dette indikerer at smitteøkningen ikke kan forklares med økt testaktivitet.

- Omfanget av økningen er bekymringsfull, sier Michelle Groome ved NICD til The Guardian.

Det har også blitt observert milde sykdomsforløp blant personer som har fått påvist omikronvarianten. Groome understreker at det fortsatt er for tidlig å si noe sikkert om hvorvidt varianten gir mer alvorlig sykdom.

- Mange av smittetilfellene forekommer blant personer i yngre aldersgrupper, som har større sannsynlighet for å utvikle et mildt sykdomsforløp. Vi må vente og se hvordan denne varianten oppfører seg i andre aldersgrupper. I tillegg tar det tid å utvikle et alvorlig sykdomsforløp, så vi kommer til å få vite mer om dette de kommende ukene, uttaler hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer