Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt gissel funnet i live

Holdt fanget i to og en halv måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske marinsesoldater har funnet en syrisk mann i håndjern i Fallujah. Syreren er trolig Mohammed Al-Joundi, sjåføren til de to franske journalistene Christian Chesnot og Georges Malbrunot.

Kaptein Ed Bitanga sier til Associated Press at syreren har fortalt at han ble skilt fra journalistene for om lag en måned siden. Al-Joundi sier at han ikke vet hva som har skjedd med franskmennene siden. De tre ble kidnappet 20. august da de var på tur til den hellige byen Najaf.

Bakholdsangrep

Det tidligere gisselet har fortalt at de tre ble tatt i et bakhåndsangrep på motorveien av menn i to biler - en hvit Mercedes og en bil av koreansk merke.

En militant gruppe som kaller seg selv «Den islamske hæren i Irak» hevdet da at de hadde mennene, og krevde at Frankrike skulle omgjøre loven som forbyr islamske hodeplagg i offentlige skoler.

Ble avhørt

- På et tidspunkt fikk syreren bind for øynene og ble avhørt av kidnapperne i et rom der han skal ha sett et svart flagg med sverd i kors, forteller kaptein Bitanga.

Al-Joundi har videre fortalt at kidnapperne løslot ham dagen før amerikanerne begynte å innta byen, og ba ham om å svømme over elven Eufrat for å rømme. Men syreren kunne ikke svømme, så han ble i bygningen til han ble funnet.

Så flere gisler

Syreren har også fortalt at han så flere andre gisler, blant andre to tsjekkere. En av dem var skadd. Han spesifiserte ikke hvor mange andre han så.

Franske myndigheter har gjort forsøk på å få ut de franske gislene. I går sa den franske statsministeren Jean-Pierre Raffarin at han hadde «beroligende» nyheter om helsetilstanden til de to, og at han hadde grunn til å tro at de ble holdt fanget innenfor Sunni-trianglet, som går nord og øst for Baghdad. Området inkluderer Fallujah.

Fant «slaktehus»

Onsdag fant amerikanske og irakiske styrker det såkalte «Kidnappernes slaktehus», hvor utenlandske gisler skal ha blitt holdt fanget og siden drept av Sunni-soldater.

I betongbygningen i Fallujahs nordlige bydel ble det funnet blodige madrasser og stråmatter på gulvet. Talsmenn fra det amerikanske militæret sa de fant dokumenter tilhørende gisler og CD-er som viste drap på fanger.

De skal også ha funnet svarte klær som liknet de som soldatene på videoen hadde på seg.

Ni savnet

Fremdeles holdes ni utenlandske gisler av ukjente gjerningsmenn i Irak. Blant dem er hjelpeorganisasjonen Cares sjef i Irak, Margaret Hassan. Også to amerikanske statsborgere og de to franske journalistene er blant dem som ikke er funnet.

Ifølge NTB har amerikanske styrker nå kontroll over det meste av Falluja. De fleste opprørene skal være innesperret i den sørlige delen av byen, sier talsmenn for de amerikanske styrkene.

- De er trengt opp i et hjørne i sør, sier sersjant Roy Meek til nyhetsbyrået Reuters.

Fortsatt møter amerikanerne noe motstand fra irakiske opprørsgrupper. De siste dagene har det rast harde kamper i den sunnimuslimske byen vest for Bagdad. Flere hundre opprørere skal være drept under sammenstøtene. Ifølge CNN er 23 soldater fra den amerikanske og irakiske hæren drept så langt, mens mer enn 200 er skadet.

Les også:

REDDET:Mohammed Al-Joundi ble funnet i live i en bygning i Fallujah i går.
DEMONSTRERTE: I september demonstrerte parisere mot gisseltakingen av Al-Joundi og de franske journalistene.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media