Nytt gisseldrama i Irak

Seks nye utlendinger skal ha blitt tatt til fange i Irak, mens minst 17 irakere er drept i ulike angrep. Utenriksminister Hoshyar Zebari krever hjelp fra nabolandene for å få slutt på voldsbølgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe som kaller seg Svarte flagg sier den har tatt seks utlendinger til fange, ifølge TV-kanalen Al-Arabiya.

- Vi bekjentgjør at vi har tatt to kenyanere, tre indere og én egypter til fange, sier en av gisseltakerne i en video som Al-Arabiya viste onsdag.

Gruppen truer i opptaket med å drepe gislene hvis ikke det kuwaitiske firmaet de jobber for, trekker seg ut av Irak. Ett gissel vil bli drept hvert tredje døgn hvis ikke selskapet etterfølger ordren, sier gruppen. Gisseltakerne skal også ha krevd at India, Kenya og Egypt trekker alt personell ut av Irak.

En egyptisk diplomat bekreftet samme dag at en egyptisk lastebilsjåfør var blitt tatt til fange, bare to dager etter at en annen egypter ble løslatt. Tirsdag ble en filippinsk lastebilsjåfør løslatt etter at Filippinene trakk ut sine 51 soldater, slik gisseltakerne krevde.

En gruppe som hevder å representere al-Qaidas europeiske grein, truet onsdag med å angripe Bulgaria og Polen hvis de ikke trekker seg ut av Irak. Trusselen fra den til nå ukjente gruppen ble publisert på en nettside som ikke tidligere er brukt av opprørere. Begge land risikerer lignende angrep som dem i Madrid 11. mars, het det i kunngjøringen.

Utenriksminister Zebari møtte onsdag en rekke kolleger på et regionalt ministermøte i Kairo. Beskjeden til nabolandene var klar:

- Vi venter at våre naboer stiller seg bak det irakiske folket og bidrar med mer enn ord for å gjenopprette uavhengighet for et fredelig Irak, sa Zebari før møtet. Han varslet at han kom til å legge fram konkrete forslag, særlig når det gjelder å sikre felles grenser. Ministrene ble samme dag ha blitt enige om å utveksle etterretnings- og sikkerhetsinformasjon for å sikre Iraks grenser, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mens Zebari forsøkte å sikre Iraks nye regjering mer støtte i regionen, fortsatte den blodige hverdagen i Irak. Minst 17 irakere ble drept i løpet av dagen i ulike hendelser, blant annet i angrep mot to forskjellige sykehus.

I Ramadi vest for Bagdad ble i alt fem personer drept i en bombeeksplosjon. Tre av dem skal ha vært brødre, ifølge en lege. Brødrene skal ha blitt rammet av en veibombe som trolig var ment for en amerikansk patrulje.

Ved Adnan Khairallah-sykehuset i Bagdad ble minst to pasienter drept og fire hardt såret da en rakett traff bygningens sjuende etasje. Ifølge legen Amir Mokthar ble hele etasjen rasert.

Tidligere onsdag drepte en bilbombe minst fire personer i et boligområdet sør i Bagdad, ifølge politiet. Innbyggere i området sier at det ikke bor noen politikere eller politimenn i det fattige distriktet, og det er uklart hvem bomben var myntet på.

Også i byen Hilla sør for hovedstaden krevde volden et nytt dødsoffer. En av sjefene ved en sementfabrikk ble skutt og drept da han forlot arbeidsplassen, opplyser irakiske politikilder. Samtidig skal politiet ha arrestert en iraker like ved byen Kerbala mens han forsøkte å selge store mengder våpen, deriblant granater, sprenglegemer, raketter og i alt 650 maskingevær.

I den urolige byen Samarra nord for Bagdad ble minst fem irakiske opprørere drept og 18 såret etter kraftige kamper mellom amerikanske styrker og opprørere.

Opprørerne gikk til angrep med bombekastere og håndvåpen på en amerikansk utpost tirsdag. Den amerikanske hæren svarte med luftangrep. I morgentimene onsdag skal politiet dessuten ha funnet en drept og mishandlet akademiker, samt liket av en uidentifisert person i byen.

Også en amerikansk soldat måtte bøte med livet onsdag. Soldaten ble drept og seks andre såret da kjøretøyet deres ble rammet av en bombe nord for Bagdad. Minst 659 amerikanske soldater er drept i kamper i Irak siden den amerikanske invasjonen i mars i fjor.

(NTB)

KIDNAPPET: TV-stasjonen Al-Arabiya viste onsdag et opptak fra gruppen som hevder de har tatt seks nye gisler i Irak.