Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt gjennombrudd i kampen mot røyken?

LONDON (NTB-REUTERS): Europeiske vitenskapsfolk har funnet et kjemisk stoff som kanskje gir svar på spørsmålet om hvorfor mennesker blir avhengige av nikotin. Oppdagelsen kan være et første skritt på veien mot utviklingen av nye medisiner for røykekutt. Den kan også forklare hvorfor røykere tenker og husker klart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av forskeren Marina Piciottos funn vil bli mottatt med begeistring av røykemotstandere - men enkelte av hennes resultater vil trolig falle i mindre god jord. Hun mener nemlig å ha funnet vitenskapelig belegg for at røyking kan bidra til en bedret konsentrasjonsevne og styrket hukommelse.

Piciotto og hennes kolleger ved Karolinska Institutet i Stockholm, Pasteur-instituttet i Paris og legemiddelkonsernet Glaxo-Wellcomes forskningssenter i Geneve fant den første av til sammen 11 ukjente molekyler i hjernen hos mus. Disse molekylene reagerer på nikotin.

Velvære

Når de reagerer, frigis stoffet dopamin, som gir mennesker en følelse av velvære. Folk røyker med andre ord fordi røyken utløser en kjemisk prosess som får dem til å føle seg vel, og et medikament som erstatter denne lykkefølelsen kan vise seg være et effektivt middel mot røyking.

Oppdagelsen av de ukjente molekylene kan føre til utvikling av medisiner som blokkerer den såkalte reseptoren som gjør folk avhengige, eller får den til å reagere langsommere. Slike medisiner kan vise seg effektive ikke bare mot nikotin, men også mot hardere stoffer som heorin og kokain, sier forskerne.

- Grunntanken er at jo mer du vet om nøyaktig hvilke molekyler som er av betydning for avhengigheten av nikotin, jo lettere blir det å lage en medisin som kan stanse nettopp disse molekylene. Den må altså ikke blokkere de andre nikotinreseptorene, sier Marina Piciotto.

Museforsøk

Hun og hennes kolleger har gjennomført forsøk med mus, og påvist at nikotin påvirker utskillingen av dopamin i hjerne hos normale mus. Men hos mus som mangler den såkalte b2-molekylen, skjer det ingen slik utskilling, forklarer Piciotto.

- Nikotin har en del positive egenskaper, understreker hun. Hun peker på at museforsøkene viste at mus som ble tilført nikotin ble bedre til å unngå hindringer og løse visse andre oppgaver, noe som trolig skyldes at nikotinen hadde styrket dyrenes konsentrasjonevne og hukommelse.

Dette er blant annet påvist ved kliniske forsøk hos mennesker som lider av Alzheimers sykdom, sier Marina Picciotto til nyhetsbyrået Reuters. Hun påpeker at enkelte prøver viser en klar bedring av hukommelsen når pasienter med denne formen for tidlig alderdomssløvsinn får tilført nikotin.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!