Nytt grenseland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om fem dager utvides EU med ti land. Det innebærer at EU-grensa eter seg mot øst. Med Estland, Litauen, Latvia, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Ungarn, Malta og Kypros øker EU sitt areal med 30 prosent. På ventelista til EU står Bulgaria og Romania og man regner med at landene på Balkan blir EU-medlemmer på sikt. Også Tyrkia kan en gang i framtida bli en del av det europeiske fellesskapet, eller union, som det nå heter.

Dagbladet begynte i går en reportasjeserie om dilemmaene ved de nye grenselandene til EU. Vi har reist langs den nye EU-grensa i øst. Fra Ungarn og Ukraina i sør, mellom Estland og Russland i nord og mellom Slovenia og Kroatia i sørvest. For nå er Europas siste diktatur, Hviterussland, nabo ved EUs yttergrense. Hva det vil bety for president Aleksandr Lukatsjenkos mini-sovjetstat, vil bare framtida vise. Det som er sikkert, er at menneskehandelen langs EU-grensa vil fortsette. Også de utestengte vil ha del i velstandsutviklingen i EU.

Norge stemte nei til Festung Europa i 1972. Flertallet mente at det som den gangen het EEC, besto av ei lita gruppe rike land som ville stenge de fattige ute. Det som nå heter EU, den europeiske union, er siden vokst betraktelig i omfang. Inkluderingen av nye land har gått gradvis fra seks land i begynnelsen til 25 land fra 1. mai i år. Konflikten mellom de store og de små i EU er pågående, men det kan ikke stikkes under en stol at flere fattige land har fått en påtakelig velstandsøkning som medlemmer av den europeiske union. Irland og Portugal er slående eksempler.

Det etablerte EU vil møte store utfordringer når de nye medlemmene fra øst er innlemmet neste helg. En av dem er de store forskjellene i levestandard, men utfordringen som også utenforlandet Norge må møte er alt fra lovlig arbeidsinnvandring til menneskesmugling og handel med mennesker for seksuelle formål. Internasjonale eksperter mener denne globale handelen i dag langt overstiger den svarte slavehandelen til tidligere tiders Amerika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer