Nytt håp for barnløse etter tsunamien

Sterile Geetha fra India ble gravid igjen etter mirakeloperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For snart ett år siden mistet Geetha døtrene Jotika (5) og Sosika (3) under tsunamien. Nå er den indiske kvinnen gravid igjen. Et mirakel nærmest, etter som Geetha egentlig var sterilisert.

Hennes historie har skapt håp for de mange parene som mistet barna under naturkatastrofen, som tok mer enn 231 000 liv i romjulen i fjor. De fleste av de omkomne var kvinner og barn.

Nå har mer enn 50 kvinner gjennomgått operasjonen, som kalles rekanalisering, hvor steriliseringsinngrep gjennomført i tråd med Indias familieplanleggingspolitikk, blir reversert.

Selv om bare 4 av de 50 kvinnene så langt er blitt gravide, så har håpet om å kunne føde på nytt, gjort at mange flere nå ønsker å få omgjort steriliseringen. For Geetha har operasjonen snudd livet til det bedre.

Demper sorgen

- Jeg er overlykkelig, men jeg vil føle meg lykkeligere når barnet er kommet trygt til verden, sier Geetha (29) i et intervju med CNN . Geetha kommer fra Nagapattinam, en by på sørøst-kysten av India. Nagapattinam var en av byene som ble hardest rammet av tsunamien.

- Vi kan aldri glemme de to jentene våre, men den nyfødte vil dempe sorgen, sier Geetha. Hun la til at dersom det ble en jente ville de oppkalle barnet etter en av de avdøde døtrene.

Viktig for gjennoppbyggingen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Da tsunamien traff Nagapattinam 26.desember i fjor, så ble 6065 mennesker i distriktet drept. Mer enn en tredjedel av de omkomne var barn.

- For familier som mistet barna, er behovet for å få barn et viktig ledd i å gjenreise livene deres, sier en ekspert på mental helse fra en av de frivillige organisasjonene i det katastroferammede området.

Ifølge leger i Nagapattinam er det registrert en viss økning i antall graviditeter mellom februar og juni, da mange unge overlevende giftet seg.

- Steriliseringer er sjeldne nå. Overlevende sier de vurderer å få tre eller fire barn, sier doktor P. Seethala, en av byens ledende gynekologer.

Må vurdere adopsjon

Halvparten av de kvinnene som har fått omgjort steriliseringen vil neppe bli gravide. Mange familier vil derfor bli nødt til å vurdere adopsjon, og slik sett kan operasjonen kun være av midlertidig trøst, sier myndigheter og hjelpearbeidere.

- Mange kvinner var desperate etter å bli fruktbare igjen av frykt for at mennene skulle forlate dem, og gifte seg med yngre kvinner, sier doktor Seethala til CNN.

NYTT LIV, NYTT HÅP: Indiske Geetha er en av 50 kvinner som har fått omgjort steriliseringen etter å mistet barna under tsunamien.