Nytt håp for Finnmark?

Åpnere grenser mot Russland har ikke fjernet kvinnemangelen i vårt kanskje mest mandige fylke. Nå diskuteres «import» av afrikanske kvinner. De har gjerne lite utdannelse, og vil således fungere godt med menn fra Finnmark, mener mannsforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaffebarer og høyskoler lokker kvinner til storbyen, mens mannfolka sitter alene igjen på snøscooteren. Finnmarks vidder og fjorder er et vakkert skue, men hva hjelper vel det når man ikke har noen å dele utsikten med?

Mannsforsker Jørgen Lorentzen mener problemet er kjønnsforskjeller i dannelse. Kvinnene i nord sliter med knute på tråden i forhold til mannfolka. Kvinnene er rett og slett bedre utdannet, og da kan praten gå litt tregt på tvers av kjønnene.

Menn i Finnmark har to muligheter, mener Lorentzen: Mer skole eller å finne damer med mindre utdannelse.

- Enten må mennene ta seg utdanning og gi kvinnene den stimulans de trenger, eller så må de finne seg damer med lite utdanning andre steder, gjerne Afrika, sa Lorentzen til Finnmark Dagblad i helga.

Ungkarsforeningen positiv

Leder av Kautokeino Ungkarsforening, Nils Mattis Buljo, er positiv til flere afrikanske kvinner i Finnmark.

- Vi hadde en gang en hvit okserein. Han brydde seg ikke hvilken farge det var på simla. De kunne være grå og svarte eller hvite. Det var det samme så lenge det var simle han fikk, sier Buljo til Finnmark Dagblad.

Han begynner nemlig å merke damemangelen i hjembygda.

- Det gjør ikke noe hvis vi får noen mulatter her oppe. Da blir det tross alt ikke innavl, sier ungkarslederen.

Les hele artikkelen i Finnmark Dagblad her.

POSITIV: - Så lenge det er damer, bryr vi oss ikke om hudfarge, sier Nils Mattis Buljo i Kautokeino Ungkarsforening.
NYE DAMER: Afrikanske kvinner kan avhjelpe kvinnekrisen i Finnmark, mener mannsforsker. Her ser vi den somaliske toppmodellen Iman.