NYTT HÅP: Bedre vær gir nytt håp om at lensingen av store mender olje kan gjenopptas. Foto: AP Photo/Maritime New Zealand/Scanpix
NYTT HÅP: Bedre vær gir nytt håp om at lensingen av store mender olje kan gjenopptas. Foto: AP Photo/Maritime New Zealand/ScanpixVis mer

Nytt håp for havarert skip ved New Zealand

Bedre vær gir nytt håp om at lensingen store mengder olje fra «Rena» kan gjenopptas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

All lensing av olje ble stanset for to dager siden da det blåste opp og kraftige bølger hamret løs på skipet som gikk på et rev for to uker siden.

Før bergingsmannskapene måtte evakueres fra skipet, hadde de greid å pumpe ut rundt 90 tonn olje fra skipets tanker.

Men det er fortsatt over 1200 tonn olje igjen, mens mellom 300 og 400 tonn har lekket ut og tilgriset 60 kilometer med strender på New Zealands Nordøy.

I dag heises bergingsmannskaper igjen om bord på skipet for å fortsette lensingen ved hjelp av pumper og slanger de har installert på skipet.

Men en talsmann for bergingsselskapet Svitzer sier at skipet har en stor sprekk og når som helst kan gli av revet og synke på 60 meters dyp med den gjenværende oljen om bord.

Skipet har en slagside på 21 grader, og nærmere hundre av konteinerne på dekk har falt av. Noen av dem har dukket opp på strender og øyer i området.

(NTB)