Nytt håp for Kroatia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Endelig en god nyhet fra Balkan: Etter president Franjo Tudjmans død i desember og det oppsiktsvekkende valgresultatet denne uka, kan det politiske landskapet i Kroatia endres på dramatisk vis. En opposisjonsallianse av sosialdemokrater og sosialliberale har vunnet en knusende seier over Tudjmans nasjonalistiske parti HDZ, som har styrt republikken siden løsrivelsen fra Jugoslavia i 1991.
  • Sosialdemokratenes leder, den reformerte kommunisten Ivica Racan, ligger an til å bli ny statsminister, mens den sosialliberale eks-dissidenten Drazen Budisa har styrket sine sjanser til å vinne presidentvalget om tre uker. Opposisjonsalliansen har lovet gjennomgripende reformer og en konstitusjonell overføring av makt fra president til parlament. Det siste krever i tilfelle to tredjedels flertall i parlamentet.
  • Et nytt regime står overfor en meget krevende oppgave. Under Tudjman og HDZ har Kroatia forvitret under krig, korrupsjon og vanstyre. Privatiseringen av offentlige bedrifter har skjedd gjennom massiv favorisering av Tudjmans familie og venner. De aller fleste viktige stillinger i statsapparatet og i næringslivet er besatt av personer som er lojale overfor HDZ.
  • Noe av det mest løfterike med de gode nyhetene fra Kroatia, er de positive effektene valget kan få i andre land på Balkan. I Bosnia har Tudjman og HDZ finansiert kroatiske separatister som drømmer om å bryte ut av den skjøre statsdannelsen. Disse separatistene er nå svekket. Dersom Kroatias nye makthavere kan normalisere landets forhold til EU og Europa, vil det også være en oppmuntring for den splittede og hardt plagede opposisjonen mot Slobodan Milosevics regime i Beograd.
  • Kroatia er nå et godt stykke på vei mot å gjennomføre maktskiftet etter en presidents død i konstitusjonelle former. Også dette er et betydningsfullt signal til Serbia, der dystre og farlige scenarier fra Bucuresti ti år tilbake er like nærværende som muligheten for å finne demokrati på fredelig vis.