Nytt håp for Midtøsten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Syria la tirsdag fram et forslag til resolusjon for FNs Sikkerhetsråd. De fleste trodde USA ville blokkere med et nytt veto, men i stedet overrasket USA gjennom å fremme et eget resolusjonsutkast. Etter godt arbeid fra det norske formannskapet, vedtok Sikkerhetsrådet en oppsiktsvekkende resolusjon der rådet tar til orde for å opprette en palestinsk stat. For første gang siden 1947, da FN laget en delingsplan for det britiske mandatområdet, støtter Sikkerhetsrådet opprettelsen av en palestinsk stat i fredelig sameksistens med Israel, innen trygge grenser.
  • Et unisont krav fra verdenssamfunnet øverste organ om en palestinsk stat er viktig for å gi palestinerne reelt håp om en forhandlet vei ut av israelsk okkupasjon, og dermed også et bedre grunnlag for effektiv bekjempelse av palestinsk terror. Men for å komme til forhandlinger må voldsspiralen bringes under kontroll. I resolusjonen kreves det umiddelbar stans i alle voldshandlinger, på israelsk og på palestinsk side. Men bare USA har styrke til å presse fram en våpenhvile. For å få dette til må israelere og palestinere reddes fra seg selv, og hittil har ikke USA villet presse Israel og Ariel Sharon. Denne feighetens pris betales nå med økende mengder palestinsk og israelsk blod.
  • Men vi har ingen tro på at en våpenhvile vil kunne holde uten nærvær av internasjonale observatører, gjerne under amerikansk ledelse. De to sidenes mistillit og hat til hverandre er i dag ganske enkelt for stor til at de selv kan gis ansvaret for å overvåke en våpenhvile. Israel har ikke vært villig til å akseptere observatører, og USA har ikke lagt sin tyngde bak kravet. Vi håper USAs nye takter følges opp på bakken i Midtøsten, og at utplassering av internasjonale observatører, som del av en våpenhvile, blir Sikkerhetsrådets neste Midtøsten-vedtak. Men vi tror det ikke før vi ser det.