Nytt håp for siktede nordmenn i Brasil

Arvid Birkleland har vært siktet for alvorlig kriminalitet i sju år i Brasil. Nå er det håp om at saken kan løse seg.

OVERSETTES:  - Justisdepartementet oversetter nå Økokrims økonomirapport og sender den til Brasil. Det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg.    Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OVERSETTES: - Justisdepartementet oversetter nå Økokrims økonomirapport og sender den til Brasil. Det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2007 aksjonerte tungt bevæpnet politiet i feriebyen Natal, og arresterte og siktet en rekke nordmenn. Samtidig slo kriminalpolitiet i Oslo til mot det fryktede kriminelle innvandrernettverket - B-gjengen, og pågrep flere personer.

I Brasil ble en rekke nordmenn som ikke hadde noe med B-gjengen å gjøre offer for politiaksjonen. De ble anklaget for mafiavirksomhet, og beskyldt for grov kriminalitet.

Flere hundre nordmenn som hadde kjøpt feriebolig i Natal området ble også rammet. Skjøter til ferieleiligheten ble beslaglagt. Etter flere år med uvisse har de fleste ferieboligkjøperne nå fått tilbake skjøtene på eiendommene sine.

År i husarrest I dag sitter Trondheims-mannen Arvid Birkeland alene tilbake i feriebyen Natal. Han er fortsatt siktet, har husarrest og risikerer mange år i fengsel.

Birkeland og hans brasilianske advokat har i mange år bedt norske myndigheter om hjelp.

I 2010 - tre år etter pågripelsen - vedgikk statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim at det ikke var noe i økonomirapporten Økokrim hadde laget som knyttet Birkeland og de andre norske forretningsmennene til hvitvasking, slik de blant annet var anklaget for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer