Nytt håp for siktede nordmenn i Brasil

Arvid Birkleland har vært siktet for alvorlig kriminalitet i sju år i Brasil. Nå er det håp om at saken kan løse seg.

OVERSETTES:  - Justisdepartementet oversetter nå Økokrims økonomirapport og sender den til Brasil. Det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg.    Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OVERSETTES: - Justisdepartementet oversetter nå Økokrims økonomirapport og sender den til Brasil. Det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2007 aksjonerte tungt bevæpnet politiet i feriebyen Natal, og arresterte og siktet en rekke nordmenn. Samtidig slo kriminalpolitiet i Oslo til mot det fryktede kriminelle innvandrernettverket - B-gjengen, og pågrep flere personer.

I Brasil ble en rekke nordmenn som ikke hadde noe med B-gjengen å gjøre offer for politiaksjonen. De ble anklaget for mafiavirksomhet, og beskyldt for grov kriminalitet.

Flere hundre nordmenn som hadde kjøpt feriebolig i Natal området ble også rammet. Skjøter til ferieleiligheten ble beslaglagt. Etter flere år med uvisse har de fleste ferieboligkjøperne nå fått tilbake skjøtene på eiendommene sine.

År i husarrest I dag sitter Trondheims-mannen Arvid Birkeland alene tilbake i feriebyen Natal. Han er fortsatt siktet, har husarrest og risikerer mange år i fengsel.

Birkeland og hans brasilianske advokat har i mange år bedt norske myndigheter om hjelp.

NYTT HÅP:  Arvid Birkeland har i sju år hatt anklagene hengende over seg. Nå oversetter Justisdepartementet  Økokrims endelige økonomirapport og sender den til dommeren i Brasil.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
NYTT HÅP: Arvid Birkeland har i sju år hatt anklagene hengende over seg. Nå oversetter Justisdepartementet Økokrims endelige økonomirapport og sender den til dommeren i Brasil. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

I 2010 - tre år etter pågripelsen - vedgikk statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim at det ikke var noe i økonomirapporten Økokrim hadde laget som knyttet Birkeland og de andre norske forretningsmennene til hvitvasking, slik de blant annet var anklaget for.

Statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim har tidligere avvist overfor Dagbladet å oversette den fullstendige økonomirapporten. Kavlie har vist til at Økokrim har rettet opp den ufullstendige rapporten.

Kavlie besvart i går ikke Dagbladets henvendelse.

Basert på Økokrim Til tross for at Kavlie har hevdet at Økokrim har gjort sitt for å rette opp feilen de selv hadde ansvaret for, forholdt myndighetene i Brasil seg til den første - og ufullstendige rapporten. En rapport de hadde mottatt fra Økokrim.

Politiet i Brasil har basert sine anklager på opplysninger de hadde fått fra nettopp Økokrim. Arvid Birkeland og de andre forretningsmennene har bedt på sine knær om hjelp fra norske myndigheter.

«Operação Paraíso»

* 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen i det de kalte aksjon «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i Brasil i verk «Operação Paraíso».

* Politiet i Oslo hadde gitt sine brasilianske kolleger opplysninger om at tunge kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

* Norske kriminelle skulle angivelig ha investert 600 millioner norske kroner i området.

* Medlemmer av det pakistanske kriminelle nettverket B-gjengen ble arrestert i Norge.

* I Natal-området deltok nærmere 300 politimenn i aksjonen. Norske forretningsmenn ble
arrestert og siktet for å være internasjonale mafiasjefer. De ble også siktet for hvitvasking av penger og dokumentforfalskninger.

* Verdier for godt over 100 millioner norske kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere. Samtlige har kunnet dokumentere at har utført pengene på en legal måte fra Norge.

*  Flere norske forretningsmenn er dømt i første instans og risikerer fortsatt mange år i brasiliansk fengsel.

* I en periode var over 800 ferieleiligheter i Natal-området beslaglagt. Boligen var kjøpt av vanlige nordmenn, og hadde ingenting med B-gjengen å gjøre. De fleste har nå fått tilbake skjøtene sine.

* I rettsdokumentene i Brasil står det at opplysninger fra norsk politi, samt avhør av en tidligere norsk ansatt i det norskeid selskapet Blue Marlin Group og avsløringer i norsk presse var årsaken til at politiaksjonen.

Birkeland og de andre forretningsmennene har siden de ble arrestert for over sju år siden, ment at Økokrim måtte rydde opp. Og vist til at det nettopp er en rapport fra Økokrim som har ansvaret for det de er anklaget for.

Oversetter Nå har stortingsrepresentant Per Sandberg fått gjennomslag for at norske myndigheter på ny ser på situasjonen til Birkeland.

- Justisdepartementet har skåret igjennom,, og oversetter den fullstendige økonomirapporten til portugisisk. Rapporten blir nå sendt til myndighetene i Brasil, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Både Arvid Birkeland - som i sju år har vært i en håpløs situasjon - og hans brasilianske advokat, mener at det er nettopp denne økonomirapporten de trenger for å få slutt på marerittet, sier Sandberg.

Rapporten Sandberg nå har fått Justisdepartementet til å oversette, konkluderer med at Birkeland og de andre norske forretningsmennene ikke har hvitvasket norske penger i Brasil, slik at myndighetene i Brasil mente etter å ha fått den første økonomirapporten fra Økokrim.

- Uforståelig - Situasjonen for Birkeland er dramatisk. Nå håper jeg de oversatte dokumentene fører til at saken løser seg. Det er pussig at norske myndigheter engasjerer seg i andre saker hvor nordmenn blir anklaget for kriminalitet i utlandet, mens de har latt Arvid Birkeland og de andre forretningsmennene seile sin egen sjø.

GJENNOMSLAG:  Per Sandberg har nå fått gjennomslag i Justisdepartementet som nå engasjerer seg i Brasil-saken, hvor en rekke norske forretningsmenn er siktet. Bildet er fra 2010, da Per Sandberg reiste til Natal og møtte den brasilianske  etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
GJENNOMSLAG: Per Sandberg har nå fått gjennomslag i Justisdepartementet som nå engasjerer seg i Brasil-saken, hvor en rekke norske forretningsmenn er siktet. Bildet er fra 2010, da Per Sandberg reiste til Natal og møtte den brasilianske etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg har registrert at det har vært en motvilje fra norske justismyndigheter og Økokrim spesielt, mot å oversette den fullstendige økonomirapporten. Det er fullstendig uforståelig, sier Per Sandberg.

- Rapporten blir nå oversatt. Den vil deretter bli sendt Utenriksdepartementets stasjon i Brasil, som får til oppgave å levere den til rette vedkommende, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.

VILLE IKKE:  Statsadvokat Geir Kavlie ville ikke oversette den fullstendige økonomirapporten til portugisisk.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VILLE IKKE: Statsadvokat Geir Kavlie ville ikke oversette den fullstendige økonomirapporten til portugisisk. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer