Nytt håp i Nord-Irland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • IRA tente mandag et nytt håp i Nord-Irland. Den illegale hæren har overbevist nedrustningskommisjonens formann, den kanadiske general John de Chastelain, at de vil gjennomføre «en fullstendig og kontrollert nedrustning».

Den irske statsminister Bertie Ahern kalte det en «historisk begivenhet», det samme gjorde Sinn Fein-lederen Gerry Adams. Nå er det opp til protestantene å avgjøre om de vil tro på IRA-løftet denne gangen og la David Trimble gå tilbake til stillingen som førsteminister.

  • I 1998 ble den såkalte langfredagsavtalen inngått, den førte til valg av en lokalregjering for Nord-Irland hvor unionistpartiets leder, David Trimble, ble førsteminister og katolikken Seamus Mallon viseførsteminister. IRAs politiske fløy, Sinn Fein, fikk fire statsråder for første gang i Nord-Irland.
  • Langfredagsavtalen inneholder krav om at alle terroristorganisasjoner skal levere fra seg sine våpen og at tallet på britiske soldater skal reduseres og politiet reformeres. IRA har flere ganger sagt at de er villig til å levere inn våpen under visse betingelser. I fjor lot IRA nedrustningskommisjonens medlemmer Cyril Ramaphosa fra Sør-Afrika og den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari inspisere noen våpenlagre. Disse har vært inspisert tre ganger og ingen våpen er blitt fjernet. Nå skal våpnene ødelegges, og general de Chastelain er overbevist om at det kan gjøres i kontrollerte former. IRA vil ikke levere våpnene til britene, som er fienden, men har godtatt de Chastelains kommisjon.
  • Førsteminister David Trimble gikk av for noen uker siden fordi IRA ikke hadde startet å ødelegge våpnene. Hvis han ikke går tilbake til stillingen innen 12. august, har Blair-regjeringen bare to valg: Enten å skrive ut nyvalg eller overta styret. Få av de politiske lederne er interessert i nyvalg nå. Unionistpartiet tapte terreng overfor fanatikeren Ian Paisley ved siste valg, og SDLP mistet stemmer til Sinn Fein. David Trimble har bare noen dager til å overbevise de skeptiske partimedlemmene om at de må tro på IRAs løfter denne gangen.