Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt hastemøte i politiet etter endret trusselvurdering fra PST:
- Fortsetter med økt beredskapsnivå

I Oslo varsler byrådslederen ekstra sikkerhetstiltak under årets 17. mai.

EKSTRATILTAK I OSLO: Både kommunen og politiet vil jobbe sammen med ekstra sikringstiltak i forbindelse med 17. mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EKSTRATILTAK I OSLO: Både kommunen og politiet vil jobbe sammen med ekstra sikringstiltak i forbindelse med 17. mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i de største byene og ved Oslo lufthavn Gardermoen besluttet etter hendelsene i Stockholm fredag midlertidig bevæpning inntil videre. Det ble da også iverksatt økt tilstedeværelse i de største byene.

I dag har Politidirektoratet (POD) et telefonmøte med landets politimestre for å vurdere beredskapen i tiden fremover.

Bakgrunnen er at PST nå vurderer at trusselnivået er høyere, og at det «sannsynlig» at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

Deres konklusjon er å fortsette med økt beredskapsnivå.

Den midlertidige bevæpningen som ble iverksatt fredag opprettholdes inntil ny vurdering gjøres.

- Være årvåkne

På sine nettsider skriver plitiet at «Politidirektoratet mener at de tiltakene som er iverksatt kompenserer for det forhøyede trusselnivået som PST nå har satt».

Videre heter det at «Politidirektoratet vil komme tilbake med mer informasjon dersom det skulle være aktuelt å endre disse vurderingene».

- For politiet det det svært viktig å understreke at vi gjør det vi kan for å beskytte befolkningen og forhindre eventuelle hendelser i Norge. Vi oppfordrer samtidig publikum til å være årvåkne og følge med på omgivelsene og varsle oss dersom de ser noe de oppfatter som mistenkelig, sier Kristin Kvigne, avdelingsdirektør i Politidirektoratet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppjusterte i går trusselbildet i Norge for en periode på to måneder, og PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det skyldes utviklingen den siste tiden.

PST har tidligere vurdert det som «mulig» at Norge kan bli utsatt for terror i 2017.

Ekstra tiltak

I dag kommer meldinga om at byrådsleder Raymond Johansen varsler at det vil bli ekstra sikkerhetstiltak under årets 17. mai-feiring i Oslo, skriver Aftenposten.

Både kommunen og politiet vil jobbe sammen med ekstra sikringstiltak i forbindelse med 17. mai.

- I år vil nok disse tiltakene fremstå som annerledes for publikum enn tidligere år, sier byrådslederen til avisa.

Stort område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand. Vis mer

Rødt-politiker Bjørnar Moxnes leder 17. mai-komiteen i Oslo.

- Vi legger opp til en flott feiring av 17. mai, med barnetog som vanlig. Så vil politiet gjøre de tiltakene som er nødvendig for at vi skal være trygge på nasjonaldagen. Det har vi full tillit til at de gjør på en god måte, sier Moxnes til NRK.

- Terror sannsynlig

PST-sjef Benedicte Bjørnland slo på en pressekonferanse søndag ettermiddag fast at det er sannsynlig at Norge kan bli rammet av et terrorangrep i 2017.

Uttalelsen kom i forbindelse med funn av en sprengladning på Grønland i Oslo lørdag kveld - men også i lys av angrepet i Stockholm fredag.

På sine nettsider skriver politiet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) foretar kontinuerlige vurderinger av trusselbildet i Norge, og at de fortløpende vil vurdere om det er behov for ytterlige tiltak her hjemme.

Politidirektoratet mener at de tiltakene som ble iverksatt fredag kompenserer for det forhøyede trusselnivået som PST nå har satt.

Dagbladet følger saken.

KJENNING: Politiadvokat Signe Aaling informerer om den siktede, en 17 år gammel russisk guttt som PST har hatt kjennskap til fra tidligere av. Video: NTB Scanpix Vis mer