Nytt høyrepoliti

Når Høyre angriper rettsstaten, svekkes partiets berettigelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkestyret er en kompleks konstruksjon som er avhengig av flere pilarer. En av dem er kvaliteten på det konservative partiet og på samfunnets venstreopposisjon. Når høyrepartiet har et aktivt forhold til rettsstatens prinsipper, er det et effektivt vern mot ytterliggående krefter som kler seg i mørkere farger. Et venstreparti med klar demokratisk forståelse og aksept for individets rettigheter, spiller en liknende rolle på sin fløy. Er partiene på vei vekk fra dette, er det alltid grunn til å slå alarm.

DENNE GANGEN gjelder det Høyre. På ulike måter gjennomføres eller foreslås tiltak som tar sikte på å gi oss et vekterpoliti, altså en ny, sivil, myndighet på siden av det egentlige politikorpset. Det begynte med at Oslo kommune i februar for første gang betalte vektere som jager bort narkoselgere i hovedstadens gater. Byrådsleder Erling Lae (H) sa den gang at dette egentlig ikke er en oppgave for kommunale vektere, men nødvendig for tryggheten.

BYRÅDSLEDEREN har gått videre. I forrige uke sa han til VG at han ønsket seg et korps av dørvakter og vektere med rett til å pågripe og anholde folk i helgene i Oslo sentrum. Lae avviser at dette er en privatisering av politimyndigheten fordi vaktene kommandomessig må være underlagt politiet. For øvrig trenger man ikke treårig utdannelse for å pågripe, anholde og bistå politiet, mener han. Årsmøtet i Hordaland Høyre fulgte opp, og vedtok sist helg at det bør åpnes for «etablering av et kommunalt, frivillig politikorps etter modell fra Storbritannia som består av kvalifiserte mennesker som bistår politiet i enkelte av dets politioppgaver». Ifølge Bergens Tidende blir denne type forslag nå behandlet i Høyres programkomité.

Høyres aktive forhold til rettsstaten er partiets viktigste historiske aktivum. Det handler om respekten for rettssikkerhet, maktfordeling og legalitetsprinsippet som avgrenser den utøvende maktens rett til å gripe inn overfor borgerne. En trygg forankring i dette er bærebjelken i det som finnes av politisk fellesskap i Norge. De foreliggende forslagene går motsatt vei. Å la private aktører utføre politiarbeid, er loddrett i strid med prinsippet om en klar avgrensning av retten til å bruke makt overfor borgerne. På den annen side harmonerer det godt med Frp’s politikk der reaksjon er viktigere enn rettferdighet og rettighet.

VEKTERSTATEN kan allerede observeres på landets store kjøpesentre. Intensiv bruk av overvåkingskameraer og private vektere har ikke som hovedformål å fange tyver, men å holde uvedkommende borte, altså tiggere, narkomane, uteliggere eller andre som ikke passer inn i våre kommersielle katedraler. Nå skal vi ikke bare beskyttes mot lovbrudd, men mot angsten for å møte samfunnets avvikere. Høyre bør tenke seg om før partiet er med på den dansen.