Nytt hull i Orderuds forklaring

I går formiddag - samtidig som Per Kristian og Veronica Orderud ble varetektsfengslet i fire uker - har medsiktede Lars Grønnerød slått et nytt hull i ekteparets forklaringer. Grønnerød bekreftet at han var til stede da et skudd gikk av på Orderud gård lille julaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

41-åringen ble fraktet fra Ringerike kretsfengsel til politistasjonen på Hønefoss for på nytt å forklare seg.

Grønnerød skal da ha forklart seg detaljert om episoden.

Dersom episoden er korrekt framstilt, slår den bunnen ut av alle ekteparet Orderuds forklaringer om sin egen uskyld. De har hele tida konsekvent avvist at de har hatt befatning med skytevåpnene.

- Tre ganger

Lars Grønnerød skal i går ha forklart at han så de to meget omtalte 22-kalibrede pistolene ved tre anledninger:

  • Da han hentet sin ekskjæreste på Gardermoen lille julaftens formiddag, da Kristin kom tilbake fra Molde etter å ha kjøpt de stjålne pistolene.
  • På Orderud gård før og etter juleselskapet samme kveld.
  • I månedskiftet mars/april, da han kjørte til Orderud gård og fikk én av pistolene tilbake fra Per Kristian, og i bytte ga ham en 38-kalibret revolver.

- Hørte skuddet

Ifølge forklaringen skal vådeskuddet ha blitt avfyrt seint på kvelden, da juleselskapet var over og alle hadde dratt hjem.

Tilbake på garden var de fire som i dag er siktet: Grønnerød sjøl, Kristin Kirkemo, Per Kristian og Veronica.

Grønnerød forklarer at han befant seg i et annet rom da skuddet falt. Han styrtet til. Og han skal da ha funnet de tre andre i rommet, som kan være dagligstua.

41-åringen har ikke slått fast at samtlige tre var i rommet da våpenet gikk av. Men han står på at samtlige var til stede da han kom til.

- Min klient bekrefter deler av framstillingen i media den siste tida. Nemlig at det ble avfyrt et skudd på garden lille julaften, sier Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

I går ble dermed Kristin Kirkemos historie bekreftet av Grønnerød.

41-åringen skal ikke før ha koblet de påståtte våpenoverleveringene til ekteparet Orderud - selv da han leste om trippeldrapet på tekst-TV første pinsedag.

Lars Grønnerød skal i gårsdagens avhør ha forklart at han kjørte til Orderud gård i månedskiftet mars/april, etter at Per Kristian hadde bedt om et kraftigere våpen.

Han kjørte til garden, byttet den 38-kalibrede revolveren vekk - og fikk den ene av de to 22-kalibrede pistolene tilbake. I mellomlegg skal Per Kristian ha gitt Grønnerød «noen tusenlapper».

Grønnerød skal ha funnet det helt naturlig at Orderud trengte et våpen å forsvare seg med.

- Min klient har ikke endret forklaring på noe vis. Han har bare supplert den etter politiets behov, mener forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

- Store sprik

Per Kristians forsvarer Cato Schiøtz kommenterer den nye forklaringen fra Grønnerød slik:

- Jeg registrerer at det kommer enda et nytt utspill fra den kanten.

Etter hva Dagbladet forstår, mener Schiøtz og Veronicas forsvarer Frode Sulland at det er store sprik mellom Kristin Kirkemos og Lars Grønnerøds forklaringer, selv om begge nå hevder at det ble avfyrt skudd lille julaften.

For mens Kristin skal ha hevdet at vådeskuddet falt tidlig på ettermiddagen og gått gjennom et Nerdrum-litografi som hang på veggen - og med bare henne og søsteren Veronica til stede - skal Lars hevde at skuddet falt etter juleselskapet. Trolig så seint som ved 23-tida.

Politiet vil ikke kommentere hvorvidt de har funnet spor etter noe skudd på garden.

Ekteparet Orderud tok gårsdagens fengsling svært tungt.