Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt industrieventyr på Møre tredoblet på fire år

Hydro-leverandøren Hycast har mer enn tredoblet salget på fire år, og øyner en halv milliard innen 2022.

KJEMPEVEKST PÅ MØRE: I Hydro-bygda Sunndal har Ola Ulvund mer enn tredoblet salget på fire år. Foto: Hans Iver Odenrud/Finansavisen.
KJEMPEVEKST PÅ MØRE: I Hydro-bygda Sunndal har Ola Ulvund mer enn tredoblet salget på fire år. Foto: Hans Iver Odenrud/Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): SUNNDALSØRA (Dagbladet): - Det har hendt at vi har sendt blomster til ektefeller av ansatte når noen har nærmet seg 200 reisedøgn i året. Mange av de som jobber her er selvdrevne og har «stor motor», sier Ola Ulvund, adm. direktør i Hycast.

Hycast ble startet som en spinn-off fra aluminiumselskapet Hydros forskningsavdeling i 1990. Selskapet utvikler og selger støperiløsninger for aluminiumsindustrien, blant annet smelte- og renseteknologi, samt produksjonsutstyret for støping av aluminium.

Frem til 2009 var Hydro selskapets eneste kunde, men for åtte år siden ble det bestemt at selskapet også kunne levere til resten av aluminiumsbransjen.

Beslutningen har bidratt til at omsetningen de fire seneste årene har økt fra drøye 80 til 300 millioner kroner.

57 prosent av salget til Kina

Hydro er fortsatt en av Hycasts viktigste kunder, men aluminiumsselskapet sto i fjor for kun 16 prosent av omsetningen. Kina er det desidert viktigste markedet, med rundt 57 prosent av salget.

- Hydro vil ikke være prisgitt én utstyrsleverandør. Dette var nok også noe av tankegangen tidlig på 90-tallet. Vår utvikling viser at markedet har satt pris på alternativer, sier Ulvund.

Amerikanske Wagstaff har i en årrekke vært den desidert største leverandøren av støperiutstyr for aluminium. Konkurrenten har representasjonskontorer over hele verden og hovedkontor i delstaten Washington.

Hycasts 54 ansatte jobber til vanlig i lokalene to steinkast unna Hydro Sunndal – Europas største aluminiumsverk med over 700 ansatte.

Teknologien til selskapet er i bruk hver eneste dag ved det enorme fabrikkanlegget, som ligger omringet av snøkledde topper i enden av Sunndalsfjorden. I fjor var Hycasts forsknings- og utviklingsbudsjett (FoU) på 14 millioner kroner.

Flytende metall fra Hydros elektrolyseanlegg helles i dag over i en stor digel. Metallet fraktes deretter til støperiet hvor den flytende massen leveres inn i en ovn og blir klargjort for støpning.

– Vårt «scope» er mesteparten av utstyret som brukes nedstrøms for denne ovnen. Blant annet rennesystemet med ildfaste fôringer og en renseenhet, SIR, som blant annet fjerner hydrogen og inneslutninger i metallet. Deretter flyter metallet til støpebordet og støpemaskinen – dette er vår kjerneteknologi, sier Ulvund.

Produktene støpes deretter vanligvis ut i to fasonger, enten syv til åtte meter lange pressbolter, eller rektangulære blokker, kalt valseblokk.

Tett samarbeid

Triangelet Hycast, smelteverket og Hydros FoU-enhet med eget test- og representasjonssenter er nøkkelen til den kraftige eksportveksten for Sunndal-selskapet, mener Ulvund.

– Kompetansetriangelet er grunnlagte for hvem vi er og samarbeidet har mye av æren for eksporteventyret som Hycast er blitt, sier Ulvund.

Det er mer nærstående å hente produksjonen hjem, fremfor å flagge ut, mener han.

– I dag er vi først og fremst et ingeniørselskap som får levert deler fra Europeiske produsenter. Hovedjobben vår design og utvikling, samt installasjon og service. Ved hjelp av ny teknologi og industri 4.0 kan det bli mer realistisk med egen produksjon i Sunndal, sier han.

Samtidig sitter ledelsen i disse dager i diskusjoner knyttet til hvordan kjempemarkeder som Kina og USA skal betjenes.

– Det er lite hensiktsmessig å sende maskiningeniører fra Sunndal til Kina eller USA både av hensyn til tids- og kostnadsbruk. Det kan bli aktuelt med lokale representanter og egne lagerbygg lokalt, sier han.

I tillegg kan India bli et interessant marked på sikt.

– I likhet med Kina, vil det bli vanskelig å ignorere India i denne bransjen de kommende årene, sier han, og legger til:

– Aluminiumskapasiteten kommer til å øke kraftig, og på en eller annen måte må vi forholde oss til landet. Vi har ansatte fra både Frankrike, Spania, Peru og India i Sunndal i dag, men India vil likevel innebære at vi må sette oss inn i et nytt krevende marked med store avstander, sier han.

Selskapet skal bruke store deler av 2018 på to prosjekter i Kina, samt utstyrsleveranser til Hydros teknologipilot på Karmøy.

Etter flere år med kraftig vekst står også «å bygge robusthet» høyt på direktørens agenda.

– Veksten må håndteres og vi må få på plass en del ting som vi har sprunget litt ifra. Det er nok naturlig at vi får satt strukturen skikkelig før vi tar nye vekststeg, sier han.

Vekstambisjonene er likevel klokkeklare.

– Vi skal omsette for 500 millioner kroner med et brutto driftsresultat på 10 prosent i 2022. Arbeidet vi legger ned nå er viktig for å ha en solid grunnmur å bygge videre på, sier han.

Andre økonominyheter:
Analysesjef spår nytt oljesjokk
Superlønnsomme drittsekker

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!