Nytt innbrudd hos PST-klarert kjendisadvokat

– Man tenker jo sitt, sier Ellen Holager Andenæs. Kontoret skal være spesialbeskyttet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sommer ble igjen ett av de mest sentrale advokatkontorene i Norge utsatt for innbrudd, to år etter at to kjente Nokas-forsvarere opplevde det samme. Om morgenen lørdag 16. juni brøt noen opp døra inn til lokalene til Advokatfirma Andenæs Aaløkken Veum midt i Oslo sentrum, bare 50 meter fra tinghuset.

Dagbladet.no kjenner til at den nyansatte advokatfullmektigen Lars Fredrik Styren ble frastjålet en bærbar PC som lå tilgjengelig på kontoret. Han vil ikke kommentere hvilken type informasjon som var lagret på datamaskinen.

Samtidig har innbruddstyven eller -tyvene trolig hatt fri tilgang også til de andre advokatenes arbeidsplasser.

- Politiet har gjort tekniske åstedsundersøkelser. Da ble det sikret mulige fotavtrykk og biologiske spor som ennå er inne til analyse, bekrefter politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon.

Politiet har også sikret opptak fra overvåkningskameraer ved Hotel Bristol og Deli de Luca.

Har flere topp-oppdrag

Advokatkontoret med totalt ni ansatte holder til i tredje etasje i en bygård i Rosenkrantz’ gate, og innbruddet framstår som målrettet. Andre firmaer med dyrt teknisk utstyr holder hus i samme oppgang og  i samme etasje. Disse selskapene har ikke engang visst om innbruddet, og døra i hovedinngangen hadde ikke synlige skader.

- Det kan være en tilfeldighet, eller ikke en tilfeldighet, konstaterer politioverbetjent Stømner.

FIKK UBUDNE GJESTER: Både advokat Ellen Holager Andenæs, advokat Johnny Veum (t.v.)og advokatfullmektig Christian Frederik Mathiessen holder til i kontorene der det ble gjort innbrudd i sommer - samme lokaler som skal ha blitt avlyttet i 2005. Advokatene vil ikke ha medieopppmerksomhet om det spesielle tyveriet. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX
FIKK UBUDNE GJESTER: Både advokat Ellen Holager Andenæs, advokat Johnny Veum (t.v.)og advokatfullmektig Christian Frederik Mathiessen holder til i kontorene der det ble gjort innbrudd i sommer - samme lokaler som skal ha blitt avlyttet i 2005. Advokatene vil ikke ha medieopppmerksomhet om det spesielle tyveriet. Foto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer

At uvedkommende har romstert i lokalene til toppadvokater som jobber med noen av de mest kjente kriminalsakene i landet, kan bety at svært sensitiv informasjon er på avveie i kriminelle miljøer.

Innbruddet skjedde midt i forberedelsene til blant annet ankesaken mot Nokas-dømte Thomas Thendrup, som forsvares av Ellen Holager Andenæs. Også forsvareren til broren Johnny Thendrup, advokat Johnny Veum, holder til på samme kontor.

Samtidig er advokat Vegard Aaløkkens forsvarer for Ibrahim Øzbabacan, som er tiltalt for å stå bak skytingen mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo i september i fjor sammen med Arfan Bhatti – en hendelse som er en del av den aller første omfattende terrorsaken i norsk rett.

– Politiet tok absolutt anmeldelsen alvorlig, og gjorde det de skal. De har gjort en grundig jobb, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.no.

Så vidt hun vet, skal ikke sensitive dokumenter i papirform eller andre gjenstander utenom den stjålne laptopen være savnet, men hun utelukker det ikke.

– Det er vanskelig å vite om noe annet er tatt, sier advokaten.

Mystiske Nokas-innbrudd

Holager Andenæs er i dag en av svært få advokater i Norge som på fast basis trer inn som hemmelig forsvarer for kriminelle som blir avlyttet av politiet uten at den mistenkte vet om det. I denne rollen er den tidligere sjefen for overvåkningspolitiet jevnlig involvert i saker som krever sikkerhetsklarering fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Nytt innbrudd hos PST-klarert kjendisadvokat

Før en slik klarering gis, må etter det Dagbladet.no forstår spesialister fra PST godkjenne advokatkontorets sikring av dokumenter, i en bestemt type safe, samtidig som de gir konkrete råd om bruk av blant annet overvåkningskameraer.

Ifølge oslopolitiet hadde kontoret ikke eget kamera da innbruddet skjedde.

– PST kan ikke kommentere Holager Andenæs’ klareringer. Selve innbruddet hørte vi om fra Dagbladet.no, og vi har ikke vært inne i saken, opplyser informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

– Jeg vil naturlig nok ikke uttale meg verken om hvordan vi oppbevarer dokumenter eller våre sikkerhetsrutiner, sier også daglig leder Anna Nielsen i advokatfirmaet.

Innbruddet i Rosenkrantz’ gate er den andre mystiske hendelsen på kontoret til Holager Andenæs på to år.

I april 2005 skal et innleid sikkerhetsselskap med kompetanse på antispionasje ha funnet avlyttingsutstyr i taket på advokatkontoret. Det var i en periode der hun var forsvarer for Kjell Inge Røkke i båtsertifikatsaken.

Det er ikke kjent hvem som sto bak den angivelige overvåkningen, og Holager Andenæs ville ikke kommentere sjokkfunnet da det ble omtalt.

Uskadeliggjorde kamera

Samme år skjedde det to innbrudd hos andre forsvarere i Nokas-saken.

I november 2005 tok ukjente personer seg inn på kontoret til John Christian Elden. Også da var spesielle sikkerhetstiltak på plass. Den gang ble sensitive dokumenter fra deler av NOKAS-etterforskningen stjålet, mens «PST-safen» overlevde synlige innbruddsforsøk.

Et overvåkningskamera plassert på anvisning av PST var ifølge Elden satt ut av spill, trolig av gjerningspersonene, like før innbruddet. Saken, som har vært innom flere avdelinger i politiet, er ikke oppklart.

Hos Ridvan Halimis forsvarer Trygve Staff var innbruddet nesten like påfallende.

– Det var et kjemperart innbrudd der gjerningsmennene tilsynelatende gikk rett inn og rett ut uten at jeg tror de tok med seg noe. Det var en uvanlig hendelse. Jeg kan ikke huske å ha vært borti noe liknende, sa Staff til VG den gang.

Også David Toskas tidligere forsvarere Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm politianmeldte midt i Nokas-opprullingen et antatt datainnbrudd på en PC på kontoret.

– Man tenker sitt

Holager Andenæs vil ikke utdype om hun setter hendelsen i juni i sammenheng med innbruddene hos advokatkolleger i 2005 eller med avlyttingen av kontoret hennes som ble avdekket samme år.

– Det vil jeg ikke ha noen synspunkter om, sier den tidligere overvåkningssjefen, men tilføyer:

– Man tenker jo sitt.

Den kjente advokaten opplyser at hun ikke har søkt oppmerksomhet rundt hendelsen, og at hun ikke har hatt tid til å oppdatere seg på etterforskningen av innbruddet.

– Det kan like gjerne ha vært et tilfeldig innbrudd, så jeg har ikke gjort noe stort nummer ut av det, sier advokatveteranen.

<B>TROLIG MÅLRETTET:</B> Advokatfirma Andenæs Aaløøken Veum DA ligger i tredje etasje i denne gården i Rosenkrantz\' gate i Oslo sentrum, bare rundt 50 meter fra tinghuset.
<B>TERROR-ADVOKAT:</B> Vegard Aaløkken er også partner i firmaet, og er forsvareren til en av mennene som er tiltalt for å ha skutt mot den israelske synagogen i Oslo.
<B>INNBRUDD I 2005:</B> For to år siden ble landets mest kjente forsvarsadvokat utsatt for et svært sofistikert innbrudd, der gjerningspersonene blant annet skal ha satt et overvåkningskamera ut av spill.
<B>INNBRUDD I 2005</B>: Hva ukjente personer gjorde på kontoret til Nokas-advokat Trygve Staff er ennå ukjent. Ingen gjenstander skal ha blitt stjålet.