Nytt interaktivt kart viser det enorme omfanget av flyktningkrisa

Se hvordan flyktningstrømmen har endret seg siden 2012.

PÅ VEI NORDOVER:  Flyktninger går her nordover mot Østerrike gjennom Slovenia. Ukraina stengte i høst grensene sine mot Serbia og Kroatia for å stoppe strømmen av flyktninger gjennom landet. Siden har strømmen endret seg, og nå går flyktningene gjennom Kroatia og Slovenia. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB Scanpix
PÅ VEI NORDOVER: Flyktninger går her nordover mot Østerrike gjennom Slovenia. Ukraina stengte i høst grensene sine mot Serbia og Kroatia for å stoppe strømmen av flyktninger gjennom landet. Siden har strømmen endret seg, og nå går flyktningene gjennom Kroatia og Slovenia. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et finsk utviklerfirma har laget en grafikk som viser omfanget av flyktningstrømmen til Europa i år.

- Prosjektet startet med en tankte om at å vise hver flyktning som en bevegelig figur på et kart, kunne være en kraftfull måte å vise omfanget av krisa på, skriver utviklerne.

* Grafikken bruker litt tid på å laste.

Det norske perspektivet På fredag vil Erna Solberg og Siv Jensen presentere sine prognoser for hvordan flyktningkrisa vil påvirke det norske statsbudsjettet. Å huse folk på flukt vil ifølge lekkasjer til Dagens Næringsliv koste 9,5 milliarder kroner neste år.

Så må partiene bli enige om hvor pengene skal komme fra. Det er flyktningkrisa i Norge i dag.

Kartet viser imidlertid i hvilke europeiske land flest flyktninger søker asyl, og hvilke land de kommer fra.

Antallet flyktninger Grafikken starter i 2012 og går fram til 30. september i år. Den viser hvordan antallet asylsøknader har økte dramatisk i mai og juni i år, basert på asylsøkertall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Hver prikk på kartet representerer 25 til 50 flyktninger, som beveger seg rett fra landet de bodde i til landet de søkte asyl i. Kartet viser altså ikke om en syrisk flyktning for eksempel valgte ruta via Libya og Italia for å komme seg til Europa, eller ruta via Tyrkia og de greske øyene. Det viser bare hvor mange syriske flyktninger som har dratt fra Syria til Norge, for eksempel.

Men kartet er selvsagt bare en del av totalbildet av flyktningkrisa.

Det europeiske bildet I dag annonserte Schengen-landet Østerrike at de vil bygge et gjerde mot Slovenia for å «kontrollere» flyktningstrømmen. Ungarn har allerede bygd gjerder langs sine grenser til Serbia og Kroatia.

- Vi tror ikke at den pågående migrantkrisen Europa står overfor, kan løses ved å bygge gjerder eller murer. Vi kan bare løse den dersom Europa går i samme retning, dersom vi samarbeider, sa Steffen Seibert, talsmann for den Tyske regjeringen, i dag.

Sverige, landet som etter Tyskland og Ungarn har fått inn flest asylsøkere i år, har innført midlertidig grensekontroll. Og i Tyskland, hvor grensene har blitt åpnet og Angela Merkel har stått støtt på at de skal ta imot flyktninger, har de konservative nå sin laveste oppslutning på tre år.

Samtidig har tusenvis av flyktninger vært strandet i regn og kulde utenfor grensene til Kroatia og Slovenia, som har satt begrensninger på hvor mange de vil ta inn hver dag.