Nytt IT-angrep mot Stortinget

Stortinget har igjen blitt utsatt for et dataangrep, som betegnes som «større og mer avansert». Foreløpig kobles ikke angrepet til angrepet i fjor høst.

ANGREP: - Dette kunne vi ikke ha avverget, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen. Video: Edward Stenlund / Steinar Suvatne / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Angrepet er større og mer avansert enn det vi opplevde i fjor høst, sier stortingspresident Tone W. Trøen (H) på en pressekonferanse.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Stortinget igjen har blitt utsatt for et dataangrep.

Det skjer under ett år siden forrige angrep, som russerne fikk skylda for. Russiske myndigheter nektet kjennskap til saken den gang.

Nå er det et sikkerhetshull i løsningen Microsoft Exchange som noen har utnyttet, forteller Trøen, som påpeker at problemet er internasjonalt.

- Dette IT-angrepet hadde potensial til å forstyrre Stortingets parlamentariske prosesser. Jeg vil derfor si at dette er et angrep på vårt demokrati, sier hun.

- Data hentet ut

- Vi vet at data er hentet ut, men vi har ennå ikke full oversikt over situasjonen. Vi har iverksatt omfattende tiltak og kan ikke utelukke at det vil iverksettes ytterligere. Arbeidet skjer i samarbeid med sikkerhetsmyndighetene. Situasjonen er p.t. uavklart, og vi kjenner ikke det fulle skadepotensialet, skriver stortingsdirektør Marianne Andreassen i en pressemelding.

Andreassen ønsker ikke å utdype hva slags data som er hentet ut, eller når den ble det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer