Nytt JFK-opptak fra attentat-dagen

En bitteliten detalj kan gi konspirasjonsteoriene en ny runde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Disse bildene av John F. Kennedy og hans kone Jacqueline fra USAs mest skjebnesvangre kjøretur har aldri tidligere vært kjent før de plutselig kom til overflaten med brask og bram mandag.

• SE HELE FILMKLIPPET HER!

Alle deler av det nye materialet fra den kanskje mest myteomspunnede og diskuterte dagen i moderne amerikansk historie før 11. september vil garantert bli finkjemmet av konspirasjonsteoretikere verden over. Samtidig skal filmen være det beste opptaket av førstedamen fra minuttene rundt drapet.

Lå i skuffen i 44 år

Årsaken til at de historiske levende bildene ikke har blitt offentliggjort før nå er trolig at fotografen, George Jefferies, ikke har sett det korte opptaket som særlig viktig. Han fortalte nylig sin svigersønn om 8 mm-filmen, og de to ble enige om å donere den unektelig interessante dokumentasjonen til Sixth Floor Museum i Dallas.

- Alle som fikk bilder av bilkortesjen før attentatet tror at deres bilder er uviktige. Men for historikere er alle foto og hjemmevideoer viktige for å kanskje besvare spørsmål som vil bli stilt i framtida, sier museumskurator Gary Mack til CNN.

Stående bare noen få meter unna kjøreruten til presidentens cabriolet 22. november 1963 , fanget amatørfotografen Jefferies noen sekunder med en smilende Jacqueline Kennedy som vinker til folkemengden. USAs 35. president, som snart skal dø, viser ansiktet i et kort glimt før han vender seg delvis bort fra kameraet.

Mindre enn 90 sekunder senere faller skuddene som utgjør et av verdens aller mest berømte attentater. Selve drapet er dokumentert i et annet filmklipp, den såkalte Zapruder-filmen (NB: Sterke scener), som har blitt sett om og om igjen av både etterforskere og hobbyetterforskere.

SKJULT HISTORISK SKATT: George Jefferies, nå 82 år gammel, hadde den 40 sekunder lange filmen liggende i en skuff helt til i år, da han valgte å fortelle svigersønnen sin om den. Mindre enn 90 sekunder etter opptaket tar slutt blir president John F. Kennedy skutt i hodet og drept. Alle foto: George Jefferies / The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza
SKJULT HISTORISK SKATT: George Jefferies, nå 82 år gammel, hadde den 40 sekunder lange filmen liggende i en skuff helt til i år, da han valgte å fortelle svigersønnen sin om den. Mindre enn 90 sekunder etter opptaket tar slutt blir president John F. Kennedy skutt i hodet og drept. Alle foto: George Jefferies / The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza Vis mer

Dressjakke-sporet

John F. Kennedy ble etter alt å dømme skutt og drept av Lee Harvey Oswald fra et vindu i sjette etasje i en hjørnebygning med oversikt over kjøreruten. Det finnes imidlertid en enorm flora av teorier om hva som egentlig skjedde, og nye bilder fra attentatdagen er en gyllen anledning for skeptikere til å børste støvet av gamle spekulasjoner.

Allerede har mange, også seriøse medier i USA, lagt merke til for eksempel at dressjakka til presidenten på det nye filmklippet buler opp i nakken, noe som har vært et sentralt diskusjonstema rundt påstandene om at et av skuddsårene i Kennedy ikke samsvarer med plasseringen til kulehullet i jakka.

Diskusjonen blir brukt som ledd i teorier om at Oswald umulig kan ha vært den eneste gjerningsmannen.

På konspirasjonsteoretikernes liste over mulige bakmenn som med eller uten Oswald skal ha drept Kennedy, finner man blant andre lyssky elementer tilknyttet myndighetene, «det militær-industrielle kompleks», mafiaen, cubanere - og gjerne en kombinasjon av disse. De potensielle sammensvergelsene er behørig skildret i blant annet Oliver Stones\' over tre timer lange filmepos «JFK».

<B>INVITASJON TIL KONSPIRASJONSTEORI:</B> De iherdige personene som er besatt av alternative versjoner av JFK-attentatet mener denne bulen på dressjakka til Kennedy underbygger påstander om ulogiske forhold i den offisielle fortellingen om drapet.
<B>FATAL CABRIOLET-TUR</B>: Kjøreturen i åpen bil gjennom Dallas 22. november 1963 er trolig den mest skjebnesvangre i USAs historie.