Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt journalistdrap i Russland

Dekket Dagestan og Tsjetsjenia. Drept i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den profilerte journalisten Ilyas Shurpayev (32) ble i går funnet brutalt drept i sin leilighet i Moskva.Det var brannmenn som fant journalisten da de rykket ut til den påtente leiligheten. Shurpayev var påført flere knivstikk og hadde et belte rundt halsen. Politiet har igangsatt full drapsetterforskning.


Dekket konflikter
Shurpayev jobbet for den statsdrevne TV-stasjonen «Kanal 1». Med sin bakgrunn fra den muslimsdominerte provinsen Dagestan jobbet han mye i det konfliktfylte nord-kaukasus - inkludert Dagestan og Tsjetsjenia.

Om hans bakgrunn som journalist har noe med drapet å gjøre, er foreløpig uklart.

Ifølge den statsdrevne TV-kanalen Vesti24 skal Shurpayev ha ringt resepsjonisten i leilighetskomplekset tidlig på fredag for å be henne slippe inn to unge menn.

Noen timer senere gikk brannalarmen. Da hadde gjerningsmennene forsøkt å sette fyr på leiligheten - trolig etter først å ha drept Shurpayev.


- En dissident

Bare timer før sin død skrev Shurpayev det siste innlegget på sin personlige blogg.


Under tittelen «Nå er jeg en dissident!» skrev han at eierne av en avis i Dagestan hadde fjernet en fast spalte han skrev, og forbød den trykket i avisa - samt at de ansatte ikke lenger kunne nevne hans navn i spaltene.

DREPT: Ilyas Shurpayevs laget en rekke saker fra det konfliktfylte nord-kaukasus - inkludert hjemprovinsen Dagestan og Tsjetsjenia. Foto: Ilyas Shurpayevs blogg
DREPT: Ilyas Shurpayevs laget en rekke saker fra det konfliktfylte nord-kaukasus - inkludert hjemprovinsen Dagestan og Tsjetsjenia. Foto: Ilyas Shurpayevs blogg Vis mer

Det er høyst usikkert om denne konkrete saken har en sammenheng med drapet.

- Jeg håper morderne som har drept en så stor og talentfull journalist vil bli straffet, sier Dagestans informasjonsminister Eduard Urazayev.


Farlig for journalister
Russland er på kort tid blitt ett av de aller dødeligste landene å være journalist i.

Shurpayev er den 13. journalisten som er drept sidden 2006, og 21. siden president Putin kom til makten i 2000.

Flere av de drepte journalistene er angivelig blinket ut fordi de satte søkelyset på korrupsjon blant makteliten og politikerne i samfunnet. I Moskva har det også blitt vanlig med rasistisk motiverte angrep mot minoriteter fra kaukasus og tidligere sentralasiatiske sovietstater.

Både internasjonale og russiske presseorganisasjoner mener landets presse- og politiske frihet har blitt kraftig svekket under president Putin, og er på god vei mot tilstandene under Soviet-tida.

FARLIG: Å være journalist i dagens Russland er blitt svært farlig. Shurpayev etterlater seg kone og to barn i hjemprovinsen Dagestan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media