Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt kirkeasyl for familie fra Afghanistan

Flyttet fra Hvalsmoen asylmottak til nye Hønefoss kirke. Skulle vært sendt ut sist lørdag.

NYTT KIRKEASYL: Nye Hønefoss kirke på Ringerike i Buskerud er nå blitt oppholdssted for den afghanske familien som etter forrige plan skulle vært sendt ut av landet sist lørdag fra Hvalsmoen asylmottak. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
NYTT KIRKEASYL: Nye Hønefoss kirke på Ringerike i Buskerud er nå blitt oppholdssted for den afghanske familien som etter forrige plan skulle vært sendt ut av landet sist lørdag fra Hvalsmoen asylmottak. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afghanske familien på fem, som i februar ble hentet av politiet i et menighetshus i Fitjar, har nå søkt tilflukt og kirkeasyl i Hønefoss kirke.

- Når mennesker frykter for livet, så må man stole på dem, og bare ta det derfra, sier sogneprest Tor Magnus Amble til NRK.

Etter pågripelsen i «Betania», frimenigheten Nytt Livs bygg på Fitjar i Hordaland, i slutten av februar, har utsendelsen av familien blitt stanset flere ganger.

Så seint som fredag avgjorde Borgarting lagmannsrett at familien ikke får bli i landet mens anken på avslaget om oppholdstillatelse behandles.

Familien skulle etter planen sendes ut sist lørdag, men ifølge NRK stanset politiet utsendelsen.

Familien ble da pålagt å holde seg på Hvalsmoen transittmottak i Buskerud inntil videre.

Politiets utlendingsenhet vil ikke uttale seg om saken, men kommunikasjonsrådgiver Ellen Cecilie Eriksen skriver i en epost til NRK at de er gjort kjent med at familien ikke lenger befinner seg på Hvalsmoen transittmottak.

Sommeren 2019

Lagmannsretten fastslår at familien ikke har grunn til å frykte forfølgelse hvis de blir returnert til Kabul.

Ankebehandlingen av selve asylspørsmålet er berammet til sommeren neste år.

Politiaksjonen vakte sterke reaksjoner, også fordi pågripelsene skjedde klokka 06 om morgenen mens familien fortsatt lå og sov.

Både Kirken og flere politikere har ment at familien ble hentet ut av kirkeasyl, noe som i så fall vil være et brudd på Justisdepartementets retningslinjer.

Kristne

Norske asylmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse eller andre overgrep eller grunnlag for opphold i Norge på humanitært grunnlag.

Etter at de kom til Norge har familien oppgitt å ha konvertert til kristendommen, og bedt om at avslaget blir omgjort av denne grunn. Også denne begjæringen er blitt avslått, fordi UNE mener konverteringen ikke var reell.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!