Nytt klasseskille på telemarkedet

Bor du i Bærum, kan du raskt koble deg på fiberkabler og motta de nye avanserte teletjenestene. Holder du til på Helgelandskysten, må du derimot ta til takke med Telenors kobberkabler som har langt dårligere kapasitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle nye tjenester er ressurskrevende, og det er nettkapasiteten som er begrensningen, sier direktør Tore Aarønæs i konsulentselskapet Teleplan.

Han spår et nytt klasseskille mellom dem som har tilgang til de nye kablene og dem som må ta til takke med de gamle kobberledningene.
Disse er bygd med tanke på å overføre vanlige telesignaler, det vil si tale, faks og enkle internettjenester. Det foregår en intens forskning for å utnytte de gamle ledningene bedre. Men det er grenser for hvor mye og hvor raskt disse linjene kan transportere.

Milliarder

Derfor investeres det nå milliarder av kroner i ny teleinfrastruktur i Norge.

- Investeringene vil komme opp i mellom 25 og 30 milliarder kroner de nærmeste fem årene, sier Aarønæs.
Han sier at forskjellen mellom Telenors kobberledninger og de nye fiberkablene er som forskjellen mellom motorveier og fylkesveier.

De som har tilgang til motorveiene vil kunne utnytte de nye avanserte teletjenestene langt bedre. Men disse vil i første omgang være forbeholdt dem som bor i tettbygde strøk, og fortrinnsvis næringslivet.

Multimedia

Bare husstander som har kabel-tv har i dag mulighet til å motta de ressurskrevende teletjenestene. I Bærum har 32000 husstander fått tilbud om avanserte multimedietjenester via fiberkablene til kabeltv-selskapet Alfa Nets, der Energiselskapet AB er medeier.

Selskapet som er medeier i ElTele Øst vil kunne utnytte kraftselskapenes eget kabelnett lokalt og til utlandet for å tilby sine tjenester.

De fleste private husstander må fortsatt belage seg på kobber. Å spre fiberkabler ut over det ganske land ansees som økonomisk urealistisk.

- Ingen telebedrift vil på kort sikt se det som bryet verdt å strekke fiberkabler til Helgelandskysten eller Lierne, sier Aarønæs.

Monopol

Det er først og fremst næringslivet i distriktene som får lide for dette.

Ikke nok med at de får et dårligere pristilbud fordi Telenor blir alene om konkurransen. De får heller ikke del i den avanserte telekommunikasjon som næringslivet får der fiberkablene snor seg mellom forretningskvartalene.

De må ta til takke med kobberledningen. Om fem til ti år kan de kanskje håpe å få del i samme tilbud gjennom mobiltelefon, trådløs radiokommunikasjon eller satellittelefon, sier Årønæs.