Askøy:

Nytt kokevarsel i Askøy - funn av E.coli

Det ble fredag sendt ut nytt kokevarsel til deler av forsyningsområdet til Kleppe vannverk. Totalt 5.450 personer er berørt.

VARSEL: Fredag ble det sendt ut et nytt kokevarsel til 5.450 personer på Askøy etter bakteriefunn i en rutineprøve. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VARSEL: Fredag ble det sendt ut et nytt kokevarsel til 5.450 personer på Askøy etter bakteriefunn i en rutineprøve. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Drikkevannsskandalen rammet Askøy kommune i begynnelsen av juni. Over 2000 askøyværinger ble syke av drikkevannet i kommunen. 76 personer var så dårlige at de ble lagt inn på sykehus.

Haukeland sykehus identifiserte bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet. Den samme bakterien ble funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk.

I midten av juli ble vannet i Askøy friskmeldt. Men fredag ettermiddag ble det sendt ut kokevarsel til flere områder i kommunen.

Abonnenter i Horsøy, Juvik, Krokås, Kleppegrend, Kvernhusdalen, Lønvarden, Flagget, Myrane, Grønlien, Solhola, Strand, Løfjellet, Kleiven og deler av Holmedalen har fått beskjed om å koke vannet sitt.

- Veldig uheldig

Kommunen informerer på sin nettside at bakgrunnen er at prøver tatt torsdag 1. august viser funn av E.coli-bakterier i drikkevannet fra 125-bassenget som ligger på Øvre Kleppe.

Totalt er 5450 personer berørt av varselet. Det er ikke meldt om sykdomstilfeller som følge av forekomsten.

- Det er veldig uheldig, men når man først fant det er det helt riktig å sende ut et kokevarsel. Det er et føre var-prinsipp. Jeg håper inderlig at dette er såkalt målestøy som ikke indikerer at det er et reelt innhold av bakterier i høydebassenget, sier varaordfører Bård Espelid til Dagbladet.

To personer - en eldre kvinne og en ettåring - omkom. Ifølge obduksjonsrapporten hadde ettåringens dødsfall sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av Campylobacter. Den 72 år gamle kvinnen hadde fra før av en alvorlig sykdom og svekket immunforsvar. Også hun var smittet av tarmbakterien Campylobacter.

KOKEVARSER: Disse områdene har fått kokevarsel. Foto: Askøy kommune
KOKEVARSER: Disse områdene har fått kokevarsel. Foto: Askøy kommune Vis mer

Ny prøverutine

Høydebassenget hvor smitten ble oppdaget i juni, er helt stengt og skal ikke tas i bruk igjen. Denne gangen er det altså funn i et fjellbasseng kommunen skal koble ut om et halvt års tid, sier kommunens vannsjef, Anton Bøe, til Dagbladet.

- Det er et fjellbasseng vi ikke har klart å koble ut. Det skulle vært koblet ut i sammenheng med et nytt høydebasseng, men det er litt forsinket, sier Bøe.

Prøvene som viser det nye bakteriefunnet ble tatt som en del av den nye prøverutinen til kommunen. Hver tirsdag og torsdag tar kommunen drikkevannsprøver på 14 ulike punkt i ledningsnettet.

- Dette er jo ikke noe høyt antall med E.coli. Vi fant dette torsdag, og vi har hatt kraftig nedbør på onsdag og natt til onsdag. Vi antar at det har sammenheng med nedbøren, sier Bøe og forklarer at det kan lekke vann inn i fjellbasseng, sier han.

- Jeg forstår at folk reagerer. Vi må bare sterkt beklage. Det er tett på i forhold til det som skjedde i juni. Den gang var det helt grusomt, det var ekstremt mange syke. Vi har snakket med legevakten, og det er ingen indikasjon på at folk er syke i forhold til dette, sier Bøe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer