Nytt kraftig jordskjelv har rammet Nepal: - Vi jobber på spreng for å behandle skadde

Målt til en styrke på 7,3, to uker etter skjelvet på 7,8 som tok livet av over 8000 mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er gått 17 dager siden det kraftigste jordskjelvet på over 80 år rammet Nepal, og over 8000 mennesker mistet livet. Nå har et nytt kraftig skred med styrken 7,3 rammet områder nord i landet.

- Bygninger har kollapset i Choutara. Lik blir tatt ut av ruinene, skriver IOM Asia på Twitter.

Så langt er det meldt om 42 døde og 1100 skadde, ifølge innenriksdepartementet.

Nytt kraftig jordskjelv har rammet Nepal: - Vi jobber på spreng for å behandle skadde

- Den største bekymringen framover er å komme seg fram til de verst rammede områdene, sier Lucy Beck fra Care til Dagbladet. Hun er nå i Katmandu.

Like ved Mount Everest Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest, 68 kilometer fra byen Namche Bazar. Rystelsene kunne føles så langt unna som i den indiske hovedstaden Delhi og i hovedstaden i Bangladesh, Dhaka, melder BBC. Nepal ligger oppå jordplategrenser og derfor er svært utsatt for skjelv.

Pasientene kommer nå inn til feltsykehuset til Røde Kors i Choutara. Der er det meldt om flere omkomne.

- Det er skader i området hvor feltsykehuset er, og det er flere skadde og omkomne. Våre delegater er uskadd og sykehuset er i orden, og de jobber nå på spreng med å behandle skadde, sier kommunikasjonsrådgiver Nicole Portheim i Røde Kors til Dagbladet.

1,7 millioner barn er i akutt behov for humanitær hjelp etter det forrige jordskjelvet, sier UNICEF.

- Vi sitter ute og det føles som jeg er på en båt med høy sjø som etterskjelv rammet. Vi tenker på alle barn i Nepal som allerede har vært gjennom altfor mye. Vi er svært bekymret for virkningen dette nye skjelvet kan ha på barn som allerede er svært sårbare, sier Rose Foley fra UNICEF, som er i Nepal.

Han sier de i første omgang må prioritere å redde liv.

SKADER I KATMANDU;:  Redningsarbeidere søker her etter omkomne og overlevne i et kollapset hus i Katmandu, Nepal. Foto: Narendra Shrestha / EPA / NTB Scanpix
SKADER I KATMANDU;: Redningsarbeidere søker her etter omkomne og overlevne i et kollapset hus i Katmandu, Nepal. Foto: Narendra Shrestha / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må få ut medisiner, mat, rent drikkevann og hygieneartikler til barna og familiene deres, sier Foley.

Skjelvet føltes langt borte I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

- Folk har ferskt i minne hva som skjedde for to uker siden, så mange er ganske redde nå. To av mine kolleger begynte å gråte og skrike da skjelvet kom, sier rådgiver Korina Szkudlarek i Redd Barna, som nå befinner seg i Katmandu.  

Szkudlarek befant seg i sjuende etasje da skjelvet startet .  

- Vi måtte finne et sted å gjemme oss. Jeg fant et sted under et metallbord som er skrudd fast i gulvet. Jeg kom meg under der, beskyttet hodet og holdt meg fast i bordbeina. Det føltes som skjelvet varte altfor lenge, sier hun til Dagbladet.

Det andre skjelvet Skjelvet oppsto i en dybde på 10 kilometer under bakken, og kommer få uker etter at et skjelv med en styrke på 7,8 tok livet av over 8.000 mennesker.

- Vi hadde et møte i fjerde etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie fram og tilbake, så vi nesten ble svimle. Vi løp alle ut og samlet oss på gata. Selve skjelvet varte i nesten to minutter og det var også etterskjelv. Mange av våre ansatte dro hjem for å sjekke om familien hadde det bra. Vi venter fortsatt på å slippe inn i bygningen igjen. Det var nettopp et stort etterskjelv.

Det er ennå ikke klart hvor hardt rammet områdene rundt episenteret er rammet av skjelvet.

NYTT SKJELV:  Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest, 68 kilometer fra byen Namche Bazaar, og like ved grensa til Kina. Foto: EPA/USGS
NYTT SKJELV: Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest, 68 kilometer fra byen Namche Bazaar, og like ved grensa til Kina. Foto: EPA/USGS Vis mer

- Sindhupalchok var allerede en av de hardest rammede områdene etter forrige jordskjelv. Hele landsbyer ble jevnet med jorda og veiene blokkerte. Nå blir det enda vanskeligere å nå fram til de som er hardt rammet, sier Beck.

BYGNINGER KOLLAPSET:  Her jobber redningsmannskapene i ruinene av en bygning som kollapset inne i Katmandu. Det er ennå ikke klart hvor store skadene er nærmere episenteret av skjelvet, i Sindhupalchok. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB Scanpix
BYGNINGER KOLLAPSET: Her jobber redningsmannskapene i ruinene av en bygning som kollapset inne i Katmandu. Det er ennå ikke klart hvor store skadene er nærmere episenteret av skjelvet, i Sindhupalchok. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB Scanpix Vis mer