CALIFORNIA: Et jordskjelv målt til en styrke på 7,1 rammet California fredag kveld. Video: CNN / AP / Dagbladet Vis mer

Nytt kraftig jordskjelv i California

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA fredag kveld lokal tid. Brannvesenet har bedt beboere forberede seg på etterskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SISTE: Californias Guvernør, Gavin Newsom, har erklært unntakstilstand for San Bernardino County.

Det kraftige skjelvet inntraff i Sør-California klokken 20.19 lokal tid fredag. Det hadde sitt senter kun 0,8 kilometer under bakken nær Ridgecrest, ifølge US Geological Survey (USGC).

Skjelvet kommer dagen etter at California og Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år - et skjelv som ble målt til 6,4. Dette nye jordskjelvet var ti ganger sterkere, skriver CNN.

PÅ DIREKTEN: Både CNNs reporter, og programledere hos den lokale TV-stasjonen KCAL KCBS, opplevde jorskjelvet - og etterskjelvene - på direktesendt tv. Video: CNN / KCAL KCBS Vis mer

I timene etter det kraftige skjelvet meldes det om at det har vært flere etterskjelv, fire av disse med en styrke på 5 eller rett over. Seismologer advarer om at etterskjelvene kan være i flere dager, om ikke uker, skriver AP.

Det er omtrent en 1 av 10-sjanse for at et nytt skjelv med en styrke på 7 kan komme i løpet av neste uke, sier Lucy Jones, seismolog ved California Institute of Technology.

Foto: CNN
Foto: CNN Vis mer

- En påminnelse

USGC nedjusterte styrken på skjelvet til 6,9, etter først å ha målt det til 7,1. USGC har siden gått tilbake til den opprinnelige målingen.

- Det ble bare sterkere og sterkere. Lampene svingte fram og tilbake i huset mitt, sier en lokal beboer til nyhetsbyrået AP.

Knapt halvannen time senere meldte brannvesenet i Los Angeles at faren var over. Ingen menneskeliv gikk tapt, og det var da heller ikke kommet meldinger om store skader på infrastruktur i millionbyen.

- La kveldens jordskjelv være en påminnelse om at vi bør være forberedt, skriver talsmann Brian Humphrey for brannvesenet i Los Angeles.

DRAMATISK: Dagbladets reporter Steinar Solås Suvatne forteller om de dramatiske sekundene jordskjelvet traff California. Vis mer

- En evighet

Norske Karl Erik Vasslag (22) har bodd i Los Angeles i tre år, hvor han har studert fotografi. Han forteller til Dagbladet at han har opplevd mellom fem og ti jordskjelv, men ingenting av denne skalaen.

- Jeg kjente en slags risting i bakken, så begynte det å bli ganske intenst, som om jeg var på en båt ute på hard sjø. Jeg innså at det var et stort etterskjelv, og tankene gikk jo til «The big one» som er ventet, sier han.

De lokale er alltid på vakt for «The big one», et katastrofalt jordskjelv. Det er vanskelig for forskerne å forutse når det store jordskjelvet kommer.

De siste skjelvene ser ikke ut til å ha forårsaket store ødeleggelser, men det har vært en øyneåpner for beboerne i tett bebygde områder, som Los Angeles, skriver BBC. Et skjelv med styrke på 7 eller mer kan føre til mange dødsfall og store ødeleggelser i storbyen.

Vasslag forteller at fredagens jordskjelv varte mellom 30 sekunder og ett minutt.

- Det føltes som en evighet. Jeg tror jeg var i sjokk. Jeg satt i senga og frøs helt til.

I LOS ANGELES: Norske Karl Erik Vasslag, som har bodd i LA i tre år, forteller om jordskjelvene han har opplevd de siste dagene. Foto: Privat
I LOS ANGELES: Norske Karl Erik Vasslag, som har bodd i LA i tre år, forteller om jordskjelvene han har opplevd de siste dagene. Foto: Privat Vis mer

Kunne merkes i Mexico

Skjelvet, som er det kraftigste i området på 25 år, kunne merkes så langt unna som Las Vegas og Mexico. Basketballkampen mellom New York Knicks og New Orleans Pelicans i Las Vegas ble avbrutt som følge av skjelvet.

- Vi opplevde at hele hotellet svaiet litt, og vi mistet nesten balansen i rommet oppe i 5. etasje. Familien løp derfor ned trappene til lobbyen, sammen med en god del andre mennesker, forteller Bård Idås, som er på ferie i USA med familien, til NTB.

De befant seg i Las Vegas da skjelvet inntraff. Idås forteller at folk var ganske oppskaket, uten at det brøt ut panikk. Familien bor på hotellet Downtown Grand ved hovedgata The Strip.

- Gatene var fulle av folk som skulle kose seg. Folk tar det med fatning, mens vi som ikke har opplevd dette før, ble litt satt ut, sier Idås.

- BLE STERKERE OG STERKERE: En lokal beboer forteller om kraftige bevegelser i huset sitt da jordskjelvet på 7,1 rammet Sør-California natt til lørdag norsk tid. Her har det gått hardt utover Walmart-butikken i Yucca Yalley, California. Foto: Chad Mayes / AP / NTB Scanpix
- BLE STERKERE OG STERKERE: En lokal beboer forteller om kraftige bevegelser i huset sitt da jordskjelvet på 7,1 rammet Sør-California natt til lørdag norsk tid. Her har det gått hardt utover Walmart-butikken i Yucca Yalley, California. Foto: Chad Mayes / AP / NTB Scanpix Vis mer
RIDGECREST: En brann brøt ut bak en restaurant i Ridgecrest i kjølvannet av jordskjelvet. Foto: Jessica Weston/The Daily Independent via AP
RIDGECREST: En brann brøt ut bak en restaurant i Ridgecrest i kjølvannet av jordskjelvet. Foto: Jessica Weston/The Daily Independent via AP Vis mer

Nær testområde

Jordskjelvets senter var nær den amerikanske marinens område for testing av bomber, kjent som China Lake.

DAGEN FØR: Torsdag rammet et jordskjelv på 6,4 det samme området. Her ser man skadene på Highway 178 i Ridgecrest, California. Foto: NTB Scanpix
DAGEN FØR: Torsdag rammet et jordskjelv på 6,4 det samme området. Her ser man skadene på Highway 178 i Ridgecrest, California. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myndigheter i San Bernardino melder at hus har beveget på seg og, og at vegger har fått sprekker. Skjelvet skapte det USGC beskriver som en «rullerende bevegelse» i Los Angeles i om lag et halvt minutt.

Et etterskjelv målt til en styrke på 5,5 ble registrert i Sør-California en snau halvtime etter det første skjelvet.

Brannvesenet ba lokale beboere forberede seg på etterskjelv. LAFD fortalte at tusen brannmenn er mobilisert.

Andre på to dager

Fredagens skjelv finner sted kun én dag etter at California og nabostaten Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år - et skjelv som ble målt til 6,4. Ingen mistet livet.

Etter torsdagens skjelv ble det meldt om skader i marinens områder. En tjenestemann ved anlegget opplyste at det var betydelige skader, deriblant branner, vannlekkasje og utslipp av farlige stoffer.

- I går kjente vi ristingen i bakken ute i ørkenen. I dag kjente vi det kraftigere, forteller Bård Idås, som tilføyer at familien har det bra.

STORE SKADER: Jordskjelvet har gått hardt utover motorveier i California. Foto: CNN / KABC
STORE SKADER: Jordskjelvet har gått hardt utover motorveier i California. Foto: CNN / KABC Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer