Nytt krav om at Pinochet stilles for retten

Augusto Pinochet er ikke senil og husker svært godt til å være 88 år gammel, hevder chilenske jurister. De tar nå opp igjen kampen for å få eksdiktatoren stilt for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye offensiven kommer etter at Pinochet nylig ga et fjernsynsintervju der han betegnet seg selv som en svoren demokrat og «en engel». Han avviste alle påstander om maktsyke og brutalitet mot politiske motstandere.

- Jeg ønsket aldri å bli diktator, fordi jeg mente et diktatur ville ende i forferdelse. Jeg opptrådte alltid på demokratisk vis, mens kommunistene og marxistene forsøkte å drepe meg, sa Pinochet i intervjuet med fjernsynskanalen WDLP-22 i Miami i USA.

Klar

Menneskerettsjurister mener Pinochet snakket så klart og sammenhengende at han umulig kan lide av aldersdemens eller andre psykiske svekkelser. Chiles høyesterett stanset i 2001 all rettsforfølgelse av eksdiktatoren, som ble betegnet som utilregnelig i juridisk forstand.

- Når Pinochet framstår som en person som uten problemer omgås sine egne minner, viser det han ikke er utilregnelig. Det betyr at vi vil fortsette forsøkene på å få hans juridiske immunitet opphevet, sier advokaten Eduardo Cantreras til nyhetsbyrået Reuters.

Cantreras representerer etterlatte etter de rundt 3.000 venstreorienterte opposisjonelle som ble drept eller forsvant under militærdiktaturet i Chile fra 1973 til 1990. Tusenvis av andre ble fengslet og torturert.

Blodig

Augusto Pinochet kom til makten ved et blodig statskupp 11. september 1973, der Chiles folkevalgte president, sosialisten Salvador Allende, mistet livet. Den aldrende generalen vendte i mars 2000 tilbake til Chile etter et langvarig opphold i husarrest i Storbritannia.

Året etter kunngjorde høyesterett i Santiago at rettsmedisinske undersøkelser hadde vist at Pinochet led av en mild form for demens etter flere mindre slag. I august i år avviste en ankedomstol krav om at han skulle mentalundersøkes på ny.

Tirsdag denne uken avsluttet 29 chilenere som satt som politiske fanger i Pinochet-diktaturets dager en tre uker lang sultestreik. De avblåste aksjonen etter løfter fra nasjonalforsamlingen om raskere behandling av en lov som gir dem formell oppreisning.

NTB

<B>SENIL?</B> Nei, menneskerettighetsjurister tror ikke det.