Avtale tvinger fram nei til eggdonasjon

Nytt KrF-veto gjør Støre opprørt

Regjeringsavtalen gir KrF rett til å blokkere for endringer i bioteknologiloven. Det vekker sterke reaksjoner.

OPPRØRT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener KrF har fått et altfor stort gjennomslag når partiet nå effektivt kan blokkere for enhver endring i bioteknologiloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPRØRT: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener KrF har fått et altfor stort gjennomslag når partiet nå effektivt kan blokkere for enhver endring i bioteknologiloven. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

På Stortinget lå det an til et det bredt flertall for en rekke lovendringer som ville ha åpnet for eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd. Nå blir det ingenting av.

Årsaken er en formulering i den nye regjeringsplattformen som slår fast at det ikke skal gjøres endringer i bioteknologiloven, med mindre alle de fire partiene er enige.

- Vi har fått vetorett, konstaterte KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad da avtalen ble presentert torsdag kveld.

Reagerer

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på formuleringen og mener KrF har fått altfor stort gjennomslag.

SEIER: For KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad var det en stor seier å få vetorett over endringer i bioteknologiloven. Her med rådgiverne Stig-Øyvind Blystad og Jorun Hallaråker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SEIER: For KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad var det en stor seier å få vetorett over endringer i bioteknologiloven. Her med rådgiverne Stig-Øyvind Blystad og Jorun Hallaråker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Et blankt veto til KrF er i strid med de tre andre partienes syn og går på tvers av hva et bredt flertall på Stortinget mener om disse spørsmålene. Et lite mindretall har altså sikret seg et knapt flertall til å sette foten ned for moderne framskritt, sier Støre og fortsetter:

- En regjering må sikre at befolkningen får tilgang til nye medisiner og moderne behandlingsformer, innenfor etiske rammer som vi kan godta. Et blankt veto til KrF er ikke å ivareta dette ansvaret, sier Støre.

Ville ha kommet KrF i møte

Arbeiderpartiet ville selv gjerne samarbeide med KrF i regjering, og Støre medgir overfor Dagbladet at KrF kunne ha fått gjennomslag for noen av sine særstandpunkter også i et samarbeid mot venstre.

- Vi var i regjering med Senterpartiet, som deler syn med KrF i flere av disse sakene. Vi ville ha lyttet til KrFs synspunkter og tatt hensyn til dem, men hva som hadde blitt utfallet, vet vi jo ikke. Men et blankt veto som dette, har jeg veldig vanskelig for å se for meg, sier Støre.

Han mener statsminister Erna Solberg argumenterer uryddig når hun i debatten om fosterreduksjon trekker fram hva som er praksis i nabolandene.

- For det første gjennomføres fosterreduksjon i England, Spania og Danmark. I tillegg er eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige tillatt i Sverige og Danmark. Så med hennes resonnement, burde det også vært lov i Norge, sier han.

Mange spørsmål

I spørsmålet om eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd sier Ap, Høyre, Frp og Venstre ja - noe som ville ha sikret et bredt flertall for slike lovendringer på Stortinget.

Også når det gjelder stamcelleforskning på befruktede egg og mitokondriedonasjon er de fire partiene for. Det samme gjelder screeningprogram for nyfødte og den såkalte NIPT-testen for gravide.

I alle disse sakene går KrF imot - og vil med regjeringsavtalen i hånd effektivt kunne blokkere for enhver endring.

Når det gjelder bioteknologi, så er flertallet på Stortinget ikke på vår side. Plattformen sikrer nå KrF vetorett, heter det på partiets egne nettsider.

Sterke reaksjoner

Også innad i de tre andre regjeringspartiene er reaksjonene på KrFs bioteknologi-seier sterke.

- Jeg er skuffet. Vi kommer til å fortsette å kjempe for både eggdonasjon, surrogati og for å beholde abortloven slik den er i dag, sier nestleder Daniel Skjevik-Aasberg i Unge Høyre til NTB.

- Det er synd at endringer som så godt som hele Stortinget er for, blir blokkert av ett parti, istemmer Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

- Dette vil jo gjøre at Norge vil henge langt etter, sier han til NTB.

- Uforståelig

Også forskningsmiljøene reagerer på vedtaket i regjeringsplattformen.

- I dag er vi lei oss for at KrF har fått vetorett i to år i spørsmålene om tidlig ultralyd, forbudet mot å bruke NIPT-test og i spørsmålet om eggdonasjon. Det er for oss uforståelig at vi ikke skal drive med dette på to år, sier klinikksjef Kjell Blix Salvesen ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital til Aftenposten.

NIPT-testen er en blodprøve som kan avdekke om et foster har risiko for kromosomfeil, som Downs syndrom. Bioteknologirådet har tidligere gått inn for å utvide gruppen som kan tilbys NIPT-test i stedet for morkake- eller fostervannsprøve.