Nytt kronekrav fra LO kommune

Et nytt kronekrav fra LO kommune innledet det første meklingsmøtet i offentlig sektor. Partene er forberedt på en komplisert mekling og en mulig storstreik fra 26. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i LOs forhandlingssammenslutning i den kommunale sektor (LOK), Jan Davidsen, hadde med seg et skjerpet krav da han ankom Riksmeklingsmannens kontor like før klokka 10 i dag.

- Kravet er justert i forhold til resultatet i privat sektor, og innebærer først og fremst en forsterkning av profilen. Det nye kravet er et generelt tillegg på 7000 kroner på hvert lønnstrinn, sier Jan Davidsen til Dagbladet :på nettet.

Det tidligere kravet fra LOK var på 5500 kroner.

Vanskelig mekling

- Vi er forberedt på at det vil bli en meget vanskelig og komplisert mekling. Det vanskeliggjør situasjonen ytterligere at det ble en økning i den private sektoren, sier Lars Haukjem, forhandlingsleder på arbeidsgiversiden i Kommunenes Sentralforbund.

De ulike forbundene møttes til en første formell åpningsrunde på Riksmeklingsmannens kontor i formiddag. Det kan tidligst bli streik fra 26. mai.

- Det er vanskelig å tro noe om meklingen på forhånd, og jeg vil ikke ha noen formening verken om streikefaren eller om det er verre å mekle etter økningen i det private oppgjøret. Jeg tror det ville vært vanskelig å komme i havn med det offentlige oppgjøret dersom det ikke hadde kommet til en løsning i privat sektor, sier meklingsmann Dag Nafstad.

Én prosent mer

Også akademikerne hever kravet i lønnsoppgjøret i offentlig sektor. De krever én prosent mer etter at resultatet i det private LO-NHO-oppgjøret ble klart.

Akademikerne Stat la fram det justerte kravet da meklingen i staten ble innledet i formiddag, mens Akademikerne Kommune vil presentere sitt krav for KS når forhandlingene gjenopptas klokken 17 i ettermiddag.

VANSKELIG: - Det vil bli en meget vanskelig og komplisert mekling, sier KS' forhandlingsleder Lars Haukjem.
MEKLINGSMANNEN: Dag Nafstad er glad for løsningen i privat sektor før den offentlige meklingen starter.
I GANG: Tove Stangnes (t.v) og Bjørg Listein, leder og nestleder i Helse- og Sosialforbundet, idet de ankom Riksmeklingsmannens kontor.
NYTT KRAV: Jan Davidsen og LOK la fram et nytt krav på et generelt tillegg på 7000 kroner på hvert lønnstrinn.