Nytt kugalskap-tilfelle i Tyskland

Tyskerne frykter at store deler av landets storfe-bestand er smittet av kugalskap. Tysklands helseminister spår mange nye tilfeller etter at nok en syk ku er oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det andre tilfellet av BSE ble oppdaget i en bestand i Bayern. Forrige måneds oppdagelse av BSE i en tysk bestand skapte store bølger i Tyskland. Inntil oppdagelsen hadde tyskerne levd i troen om at kugalskap ikke forekom blant deres kyr. Nå ber helseminister Erwin Jordan folk om å være forberedt på mange flere BSE-tilfeller.

- Jeg kan ikke forutsi hvor mange tilfeller vi vil få, men det kan bli kritisk, sa Jordan i en kommentar til det siste sykdomstilfellet.

Tyskland har satt i gang et stort kontrollapparat for å hindre spredning av BSE-smitten blant landets 15 millioner storfe. Forskere antar at kugalskap kan føre til den dødelige Creutzfeldt-Jacobs sykdom hos mennesker.

EU-kritikk

Tyskland har tidligere fått kritikk for å hindre EUs tøffere tiltak for å hindre BSE-smitte. EUs kommisjonær for matsikkerhet er ikke overrasket over utbruddet i Tyskland.

- Det gir meg ingen glede å si at jeg ikke er overrasket over oppdagelsen av BSE i Bayern, sa David Byrne ifølge Reuters i dag.

Allerede før det siste tilfellet ble oppdaget meldte tyske slaktere om fallende salg av kjøtt. Tyskland mener EUs seks måneders forbud mot kjøtt-basert dyreftr ikke er langsiktig nok til å håndtere krisen skikkelig.