Nytt kvartal

I dag starter andre kvartal. I løpet av første kvartal forsvant verdier for 1800 milliarder dollar på Wall Street.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte så bra. Den 3. januar satte den amerikanske sentralbanken ned rentene i et førsøk på å snu den kraftige nedturen som amerikansk økonomi hadde kommet inn i i fjerde kvartal. Børsene steg kraftig i januar på håp om at dette var slutten på den negative utviklingen på Wall Street, og da spesielt Nasdaq i andre halvår 2000.

Da hadde imidlertid ikke markedet skjønt hvor galt det sto til med amerikansk økonomi. Mot slutten av januar og i februar kom det nemlig for en dag hvorfor rentene måtte settes ned. Og det drastisk. Amerikansk industri var kommet i resesjon, og bedriftene kunne ikke si hvor alvorlig det hadde utviklet seg.

Oracle, for eksempel, sa alt var i skjønneste orden i februar. I begynnelsen av mars kom erkjennelsen av at selv ikk Oracle var ufeilbarlig. De store selskapene Nortel og Cisco, som leverer mye av infrastrrukturen til telekom og internett, erkjenner at de ikke klarer å se lengre enn de neste par månedene. Hva som skjer etter sommeren, vet de intet om, og tør derfor ikke spå.

Nettopp denne raske forverringen for deler av amerikansk industri har fått mange til å vente på resultatvarsler fra IBM og Microsoft. De færreste tror at de to gigantene slipper unna. Spesielt gjelder dette Microsoft. Fordi mye av programvaresalget skjer mot slutten av kvartalet, venter mange på Microsoft.

Blir andre kvartalet slutten på all elendighet? Mye negativt er diskontert inn i kursen for øyeblikket. Microsoft handles til en P/E på 32. Billig? Kanskje. I forhold til vekstraten på selskapets bunnlinje handles den til to ganger veksten. Kurs/resultatforholdet, P/E, delt på veksttakten, er på over to. Ikke spesielt billig ennå selv om kursene på Microsoft har nesten har halvert seg fra toppen.

Hvorvidt markedet er billig eller dyrt, er et spørsmål om hvilken veksttakt reultatene kommer tilbake til. Mange teknologiselskaper opplevde eventyrlig resultatvest på slutten av 90-tallet som følge av historsisk høyt investeringsnivå. Dersom investeringstakten raskt vender tilbake til de høye nivåene fra andre halvdel av 90-tallet, er nok mange teknologiselskaper billig på dagens nivå.

Men det er ikke sikkert at investeringsnivået blir så høyt fremover. Avkastningen på den investerte kapitalen har nemlig blitt langt mindre enn avkastningskravet i mange tilfeller. I den nye økonomien ble det regnet på markedsandeler, veksttakt og 'speed to market'. Det ble i liten grad regnet på avkastning på investert kapital, som jo er det eneste som betyr noe når alt kommer til alt.

Skuffelsen over lav eller negativ avkastning på mye av den sysselsatte kapitalen kan få bedriftene til å sette bremsene på. Telekom-selskapene har nå innsett at avkastnignen på investeringene i UMTS-lisenser og kostbar utbygging av nettet nok aldri kommer til å gi tilfredsstillende avkastning på kapitalen.

For at avkasnting på kapital skal komme opp igjen, må det fjernes overkapasitet. Det er nettopp det amerikansk industri driver med nå. De store oppsigelsene i USA kan sees på to måter. Det negative er at flere blir arbeidsløse og dermed at konsumet kan gå noe ned. Dessuten kan det påvirke amerikanerne til å bruke mindre med penger. Men foreløpig er arbeidsledigheten i USA på et meget lavt nivå, og de fleste vil fortsette å konsumere ut fra sin egen situasjon; de har jobb og trenger varer og tjenester som før. En arbeidsledighet som ikke er spesielt mye høyere enn 5 prosent vil neppe bety så mye for økonomien.

På den positivsiden gir alle oppsigelsene et varsel om at den aggressive amerikanske kapitalistiske økonomien gir en dynamikk som andre økonomier ikke har. I Japan har man hatt livstidsansettelser, og man har ikke latt svake banker og bedrifter gå konkurs som de burde. Dermed har landet hatt en ti-årig nedgangskonjunktur, mens USA kommer til å gå gjennom et smertefullt 2001 før veksten igjen kommer tilbake.

Det er ingen store begivenheter på agendaen her i Norge denne uken. Tandberg Television holder presentasjon på onsdag, men utover det er det stort sett bare generalforsamlinger. Det viktigste for norske investorer blir dermed å følge med på når selskapene handles ekslusive utbytte!

Norske aksjer sluttet generelt høyere på Wall Street fredag. Frontline er snart tilbake på det høyeste i nyere tid. InFocus steg også pent fredag. Følg med InFocus, der Ole Jørgen Fredriksen er på vei ut. Dette har det vært spekulert i, men selskapet avviste problemstillingen overfor Finanskanalen den 23. mars. Markedet vil trolig åpne blandet og rolig, med mest fart i InFocus. Når både Fredriksen og Valderhaug er ute, vil InFocus bli et helt amerikansk selskap, og trolig flyttes produksjonen i Fredrikstad med tiden til USA/Mexico. Det kan være positivt for selskapet på lang sikt, men det kan bety at selskapet blir helt amerikansisert og at nordmenn, som har vært eneste netto kjøpere det siste halve året, mister interessen. Trolig vil kursen falle på nyheten.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.