Nytt lavmål for Ap

Bare fem dager før Ap's landsmøte starter, får Jens Stoltenberg og partiledelsen en ny krisemåling i fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet for et sårt etterlengtet løft faller partiets oppslutning til et lavmål på Dagbladets partibarometer for oktober.

Bare 19,3 prosent av velgerne sier de vil stemme Ap på målingen MMI har gjort for Dagbladet de tre siste dagene i oktober. Det er hele fem prosentpoeng lavere enn partiets katastrofevalg i september i fjor.

Mange sympatisører

Men helt trøstesløs er ikke situasjonen for Ap og Jens Stoltenberg. Bakgrunnstallene viser at Ap fortsatt har mange sympatisører, faktisk nesten like mange som Frp, men i motsetning til Frp klarer ikke Ap å ta ut sitt velgerpotensial.

Frp fortsetter å fosse fram og gjør et byks oppover på over fem prosentpoeng til 32,5 prosents oppslutning. Men nå kan det se ut som Frp-bølgen har nådd toppen.

- Bakgrunnstallene viser at Frp har hentet ut svært mye av sitt velgerpotensial, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

- Må bli flinkere

Påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg tar de ferske MMI-tallene med fatning, men han er langt fra fornøyd med situasjonen.

- Fredag starter Ap's landsmøte. Denne målingen viser at det ikke akkurat er stormende jubel rundt partiet i dagene før du velges til leder. Hva må gjøres?

- 19,3 prosents oppslutning er ikke godt nok. Men målingen føyer seg inn i rekken av målinger den siste måneden der Ap har ligget rundt 20 prosent. Regjeringspartiene mister oppslutning, mens Frp kan notere seg over 30 prosents oppslutning. Dette er ikke bra.

- Hva slags grep vil du som ny leder ta for å få fart i sakene igjen?

- Det er to ting som gjelder. Vi må bli klarere på hva som er Ap's politikk, vise at det er Ap som er best på velferd og på å få flere i arbeid. For det andre må vi bruke mer tid på å vise hva som blir konsekvensene av Frp's politikk, sier Stoltenberg.

Fristende godbiter

Han sier Frp's politikere er eksperter på å finne på fristende politiske godbiter. Saker som øker partiets oppslutning, men som ville påføre samfunnet enorme kostnader dersom de skulle settes ut i live.

- Når tilsvarende partier i land som Østerrike og Nederland har kommet i regjering, har det gått dårlig. Derfor synes jeg heller ikke at Frp skal få plass i noen norsk regjering, sier Stoltenberg.

Han mener Ap's grunnverdier fortsatt står meget sterkt i Norge. Derfor er det avgjørende at partiets folk blir flinkere til å kommunisere Ap's politikk.

- Ap er det partiet som er best på sosialdemokratisk politikk. Nå gjelder det å vise det, sier Stoltenberg.

SV går fram

Utenom Frp er SV eneste parti som går fram på målingen. Kristin Halvorsen og hennes partifeller kan glede seg over at SVs oppslutning nå er jevnstor med et Høyre på vei nedover.

Oppslutningen om regjeringspartiene fortsetter å falle. KrFs score på 7,6 prosent er den laveste MMI har registrert siden mars 1997. Venstre lar seg tilsynelatende ikke rikke opp fra en bunnmåling på drøyt to prosent.

Senterpartiet, som på forrige måling kunne glede seg over et lite hopp opp, siger på denne målingen igjen ned til et faretruende nivå like over sperregrensa.

- At Frp i en helt annen grad enn Ap klarer å hente ut sitt potensial blant velgerne, skyldes at et parti i sterk medvind får med seg mange usikre i dragsuget. Det er vanlig, sier forskningsleder Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

- Men Ap har fortsatt et betydelig oppland av velgere som ikke er tapt for partiet for evig og alltid, selv om særlig SV er en farlig konkurrent, sier han.

- Ap preges fortsatt av at partiet ikke har klart å komme på offensiven. Partiet mangler sakene og evnen til å begeistre, sier Aardal, som tror Ap's potensial ligger i spenningsfeltet mellom sentrum og SV.

b> NY KRISEMÅLING: - Det er to ting som gjelder. Vi må bli klarere på hva som er Ap's politikk, vise at det er Ap som er best på velferd og på å få flere i arbeid. For det andre må vi bruke mer tid på å vise hva som blir konsekvensene av Frp's politikk, sier Jens Stoltenberg.