Nytt legionella-dødsfall

Fem mennesker er nå døde av legionella. Tre pasienter ligger i respirator. Fire andre på intensiv overvåkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet.no): Dødstallet er nå oppe i fem etter utbruddet av legionella-smitte i Østfold.

Tidligere i dag økte tallet fra tre til fire personer som er døde etter å ha blitt smittet av legionellabakterien i Østfold.

Men i ettermiddag ble tallet justert opp til fem. En pasient som døde i forrige uke, er bekreftet smittet av bakterien.


Svekket immunsystem
Det bekrefter leder av beredskapsrådet Per Engstrand overfor Dagbladet.no.

- Jeg utelukker ikke flere dødsfall. Nå konsentrerer vi oss om de syke som vi vil få friske, sier sykehusdirektør Ulf Ljungblad.

Det er uklart om den døde er en mann eller kvinne og hvor gammel vedkommende var. Flere av legionellaofrene er i pensjonistalder og har svekket immunsystem.

Tre pasienter ligger i respirator, opplyste Sykehuset Østfold på en pressekonferanse tidligere i dag. I tillegg ligger fire pasienter på intensiv overvåkning, hvorav to trenger mye hjelp.

Tallet stiger

Totalt ligger nå 92 personer på sykehus med symptomer på lungebetennelse. Av disse har 24 testet positivt på legionella. Alle de bekreftede smittede er fra Fredrikstad/Sarpsborg-området.

Gjennomsnittalderen på de som er bekreftet smittet er 65-70 år. De smittede har ofte andre sykdommer også, og svekket immunforsvar kan være en årsak til at de blir smittet.

JAKTER BAKTERIER: Bioingeniør Lisbeth Eliassen ved laboratoriet på Sykehuset Østfold Fredrikstad jobbet i går med å analysere prøver fra pasienter som kan være smittet av legionellabakterien. Foto: Scanpix
JAKTER BAKTERIER: Bioingeniør Lisbeth Eliassen ved laboratoriet på Sykehuset Østfold Fredrikstad jobbet i går med å analysere prøver fra pasienter som kan være smittet av legionellabakterien. Foto: Scanpix Vis mer

Siden i dag morges klokka åtte har det kommet inn åtte nye pasienter med lungebetennelse. Tre nye tilfeller er meldt på vei inn til sykehuset.

Finner ikke årsak

Fortsatt er det ukjent hva som er smittekilden, utover at ekspertene regner med at det er et kjøletårn som er kilden. Grunnen til dette, er at utbruddet har rammet såpass mange personer.

Helsesøstere intervjuer de som har fått påvist smitte for å kartlegge hvor de har oppholdt seg før de ble syke.