Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt liv for 3850 kroner

Nytt asylsøker-kaos på Fornebu i går kveld, og mer kaos følger i dagene som kommer. Hver og en betaler serberne 3850 kroner for å starte et nytt liv i det de kaller «et fredelig land med åpne grenser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke til å underslå at det har vært harde dager, sier politiinspektør Ole Petter Parnemann ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

I går kom nye 90 serbere fra Øst-Slavonia til Fornebu. Både serberne selv og politiet venter ytterligere storinnrykk. Siden torsdag har politiet på Fornebu tatt imot 220 stykker, som hver har betalt 3850 kroner for flybilletten fra Beograd.

Tannbørste

Det er nærmeste blitt hverdagslig for media og politiet å vente på kveldsflyene fra Frankfurt og Munchen. Rapportene fra Øst-Slavonia, gjengitt av serberne selv, tyder på at Lufthansa-flyene fra Beograd de nærmeste dagene er fullbooket med asylsøkere.

- Vi har ingen ting å klage på. Politiet og Røde Kors har tatt veldig godt i mot oss, sier serberne.

De kommer spankulerende mot passkontrollen i store mengder. Som regel bærende på en liten bag med noen få klesplagg og tannbørste. Noen få er familier, men størsteparten er menn i alderen 20 til 25 år. 20-åringen Slavko fra byen Borovo like utenfor Vukovar forklarer hvorfor:

- Alle foreldre vil først og fremst berge barna, og da sender de som regel guttene. I vår by finnes det omtrent ikke unge menn igjen. De serbiske jentene tør ikke gå ut.

- Men hva med jentene?

- Hvis familien hadde hatt penger, ville de også sendt jentene. Og gutta som har kjærester gjør nå alt for å få sine kjære til Norge.

Hele landet

Ved «asylsøker-samlebåndet» på flyplassen står fire politimenn og fem tolker klare til å ta seg av strømmen. Fire og fire om gangen blir asylsøkerne ført inn i avhørsrommet. Først beslaglegger politiet papirene, deretter må asylsøkerne fylle ut en asylsøknad.

- Så blir det et såkalt første avhør, bare for å bekrefte at personen vil søke asyl i Norge. Etter at vi har tatt fingeravtrykk og bilde, blir de sendt til Røde Kors' mottakssentral på Tanum i Bæru, forklarer Parnemann.

Men på Tanum blir de ikke lenge. De fleste av de sist ankomne er nå spredt utover hele landet, fra Vadsø i nord til Kristiansand i sør.

- Det gjør ingenting at de blir spredt. Det viktigste er at de får trygghet. Og de stoler hundre prosent på at norske myndigheter vil gjøre alt for å få mest mulig informasjon om situasjonen i Øst-Slavonia, sier leder av Serbisk-norsk forening i Norge, Nikola Kalinic til Dagbladet.

KAOS: Kveldskaoset på Fornebu begynner å bli hverdagslig for politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!