Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt livstegn fra ubåten

De russiske redningsmannskapene har i kveld registert livstegn fra besetningen ombord på ubåten «Kursk», melder Itar-Tass. Samtidig har president Putin krøpet til korset og bedt om hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom opplysningen fra Itar-Tass stemmer, er dette det første livstegnet fra mannskapet på et døgn. Meldingene er foreløpig ikke bekreftet.

En talsmann for marinene har uttalt at det ikke er unaturlig at bankelydene fra ubåtskroget opphever med jevne mellomrom. Årsaken er at besetningen kanskje forsøker å spare oksygen og energi.

Ber nå om hjelp

Russlands president Vladimir Putin har i kveld pålagt den øverste lederen for den russiske marinen å være åpen for å akseptere all hjelp han blir tilbudt, uansett hvilken nasjon det er som tilbyr hjelp.

I kveld har USAs president Bill Clinton fått en direkte orientering om redningsaksjonen av Putin. Han er for tiden på ferie ved Svartehavet, og han har møtt kritikk for at han ikke har avbrutt ferien og reist tilbake til Moskva. Putin møtte journalister tidligere i dag, og forsikret at alt er gjort for å redde de 116 besetningsmedlemmene opp fra havdypet.

Clinton oppfordret Putin nok en gang til å ta i mot USAs bistand og utrykte sin bekymring for situasjonen. Ifølge en talsmann fra Kreml støttet Clinton russernes handlemåte i samtalen med Putin. Dette er ikke bekreftet fra Det Hvite Hus.

Kunne landet i Murmansk

Et annen hendelse som har møtt sterk kritikk, er hvorfor den britiske redningsubåten LR5 ble fløyet til Værnes og ikke lenger nord.

Flere mener det ikke byr på noen problemer å fly den britiske miniubåten til Murmansk. Da kunne den ha blitt satt inn i redningsarbeidet øyeblikkelig. Ifølge NTB ga britiske myndigheter allerede mandag beskjed om at de forberedte en hjelpeinnsats. Men russerne svarte ikke på henvendelsen.

Det er verserer flere teorier om hvorfor ikke miniubåten er blitt sendt til Murmansk. En grunn skal være at russerne ikke vil ha britiske borgere på sin topp hemmelige flyplass i Murmansk. En annen grunn skal være at russiske fartøy ikke er kompatible til å bruke det avanserte britiske utstyret.

Ikke enig

Orlogskaptein Johan Aaserud ved den svenske marinen bekrefter overfor NTB at LR5 øvde tidligere i år med det svenske dykker- og ubåtredningsfartøyet HMS Belos. - Det eneste som trengs er at skipet har et romslig dekk, en løftemekanisme og er et såkalt DP-fartøy, har dynamisk posisjonering, slik at det kan ligge stille, sier Aaserud til NTB. Han mener at russernes fartøy sikkert kunne fungert som miniubåtens moderskip.

Norske dykkere

Sivile norske dypvannsdykkere skal bistå russerne i bergingen av mannskapet ombord på «Kursk». Utenriksdepartementet leder koordineringen av dykkerne. Redningsfartøyet «Seaway Eagle» er på vei fra Åsgårdsplattformen. Ingen dykkere foreløpig mobilisert, men disse blir mest sannsynlig fløyet ut til skipet når de er samlet.

«Seaway Eagle» er ventet ved ulykkesstedet fredag kveld.

- De profesjonelle dykkerne skal bistå med å få mannskapet ombord ut fra selve ubåten, sier utenriksminister Torbjørn Jagland til NRK.

Forespørselen kom fra Russlands president Vladimir Putin på telefon til utenriksminister Thorbjørn Jagland av Russlands ambassadør til Norge. Norge har påtatt seg å dekke kostnadene ved å leie inn dykkerfartøyene og dypdykkerne.

PROBLEMER: Det russiske redningsfartøyet klarer ikke å koble seg til «Kursk».
BRITISK HJELP: LR-5 fartøyet er på vei, men vil ikke være framme i Barentshavet før lørdag.