VIL STRAFFE: Foreldre som forer barna sine på et strengt vegansk kosthold  kan risikere fengsel dersom barna blir underernærte eller syke. Her ser vi en vegansk burger. Foto: DANIEL KARMANN / dpa / NTB scanpix
VIL STRAFFE: Foreldre som forer barna sine på et strengt vegansk kosthold  kan risikere fengsel dersom barna blir underernærte eller syke. Her ser vi en vegansk burger. Foto: DANIEL KARMANN / dpa / NTB scanpixVis mer

Nytt lovforslag: Italienske foreldre som setter barna på vegan-diett risikerer fengsel

Politiker vil beskytte barn mot «hensynsløse og farlige spisevaner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av flere saker i Italia der små barn har blitt under- og feilernært fordi foreldrene er veganere, kommer nå et nytt lovforslag, skriver The Guardian.

Vil straffe foreldre

Den italienske politikeren, Elvira Savino, har fremmet et nytt lovforslag, som kan gi foreldre som gir barn under 16 år en «uadekvat» diett opp til seks år i fengsel.

Savino-loven, som den blir kalt, har som mål å «stigmatisere de hensynsløse og farlige spisevanene, påført av foreldre, som skader mindreårige».

Lovforslaget omfatter veganer-dietter, som er uten kjøtt, egg, meieriprodukter eller andre animalsk produkter. Ifølge Savino er årsaken at det kan føre til at barn vil mangle jern, sink, B12 og andre vitaminer som er nødvendig for deres utvikling.

Savino skriver i introduksjonen til lovforslaget at at troen på at «en vegetardiett, selv i en steng veganerform, resulterer i store helsefordeler» stadig brer om seg i Italia.

- Ingen har innvendinger hvis personen som tar dette valget er en opplyst voksen. Problemet oppstår når det er barn involvert.

Kan ramme overvektige

Noen ernæringseksperter setter spørsmålstegn ved gyldigheten til lovforslaget.

Sjefen for Italian Society of Food har lite til overs for forslaget og peker på at et kosthold bestående av mye fett og sukker er av større bekymring enn risikoen for vitaminmangel ved et vegansk kosthold.

Andre advarer også mot at lovforslagets upresise formulering kan bety at loven, om den blir vedtatt, kan brukes til å straffe et langt større utvalg av foreldre enn de som er veganere og vegetarianere.

Også foreldre til overvektige barn kan rammes, mener de.

Lovforslaget skal først diskuteres i komiteér, før det skal debatteres i Parlamentet, trolig i løpet av året en gang, skriver BBC.

Samtidig er det tre andre forslag på bordet, som alle har som mål å gjøre vegan- og vegetarmat mer vanlig i italianske kantiner.