Nytt lovforslag om abort vekker harme i USA

- Staten bør kun finansiere aborter forårsaket av «tvungne voldtekter».

UT I GATENE: Anti-abort og abortaktivister side om side under en demonstrasjon i Wasnhington tidligere denn uka. AP Photo/Manuel Balce Ceneta
UT I GATENE: Anti-abort og abortaktivister side om side under en demonstrasjon i Wasnhington tidligere denn uka. AP Photo/Manuel Balce CenetaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et lovforslag fra Representantenes hus om å begrense den føderale finansieringen av aborter ytterligere, kan omdefinere betydningen av voldtekt og incest, skriver Nick Baumann, politisk kommentator i amerikanske Mother Jones magazine.

Kun «tvungen voldtekt» I dag har føderale myndigheter i USA anledning til å betale for aborter ved voldtekt, incest, og når mors liv er i fare.

Det nye lovforslaget vil begrense den statlige finaniseringen ytterligere, og medføre at Medicaid - det offentlige helseprogramet som er ment å dekke helsehjelp til lavinntektsfamilier - kun vil betale for abort som er forårsaket av «tvungen voldtekt»

Under 18 år Tvangsvoldtekt har i dag ingen formell definisjon i den føderale loven, og ifølge Baumann mener juridiske eksperter og aborttalsmenn at den nye ordlyden mest sannsynlig vil hindre Medicaid fra å betale for aborter som ikke er forårsaket av maktbruk.

Baumanns kilder sier også også at den reviderte ordlyden kan forby finansiering av aborter i tilfeller der gjerningsmennene brukte såkalt «date-voldtektsdop» på sine ofre, eller målrettet har forgrepet seg på mentalt uføre kvinner.

Incestofre må være yngre enn 18 for å få Medicaid-finansierte aborter i det nye lovforslaget, og forslaget innebærer også fjerning av skattefradrag for privatforsikringer som dekker aborter.

- Høy prioritet John Boehner, talsmann fra Ohio i Representantenes hus, sier endringsforslaget har høy prioritet, men det virker lite sannsynlig at det demokratisk-kontrollerte Senatet vil godkjenne loven.

President Obama har også muligheter til å legge ned veto.