Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yanni eller Laurel

Nytt lydopptak skaper fullt internett-kaos: Hører du Yanni eller Laurel?

Ingen klarer å bli enige.

HVA ER SVARET?: Også politikeren Paul Ryan har en klar mening om hvilket ord han mener er riktig. Hva hører du? Video: CNN / Ingrid Cogorno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss husker den evinnelige debatten om kjolen. Var den egentlig blå og svart, eller gull og hvit? Og hvordan i all verden kunne vi alle se det så forskjellig?

Synsbedraget ble til slutt forklart ved at vi alle har ulike fargesyn, og dermed vil ting som belysning, samt hvitbalansen på skjermen du ser fargene på, spille inn på hvilke farger du ser foran deg.

Greit nok. Men, hvordan i all verden kan man forklare at alle hører et lydopptak forskjellig?

Yanni eller Laurel?

I det nye klippet som har begynt å sirkulere på internett, kan man høre en stemme som sier «Yanni» eller «Laurel». Akkurat hva stemmen sier, klarer nemlig ikke folk å bli enige om.

Internt i Dagblad-redaksjonen var det bare én av sju medarbeidere - en mannlig reporter (28) - som hørte «Laurel».

Klippet ble først delt på Reddit for et par dager siden, og har siden den gang blitt publisert i en rekke store utenlandske medier. Blant annet New York Times.

Det som imidlertid er interessant, er at flere kan høre det ene ordet først, og deretter endre mening om hva de egentlig har hørt. Det kan egentlig enkelt forklares, forteller lydforsker Jody Kreiman til New York Times.

Forventninger

Kreiman mener nemlig at løsningen på mysteriet ligger i at lydmønsteret for uttalen ligger midt mellom de to ordene.

KJOLEDEBATT: Jentene som er skyldige i oppstyret rundt kjolen som har gått som en farsott i sosiale medier, forteller hvordan det hele startet. Video: TV3 Vis mer Vis mer Vis mer

Lars Reicke, professor i kognitiv nevrologi, mener derimot at hemmeligheten ligger i lydfrekvensen. Om du hører «Yanni», er frekvensen høyere enn hvis du hører «Laurel».

Dette kan også forklare hvorfor flere eldre ser ut til å høre «Laurel», og flere yngre ser ut til å høre «Yanni». Med alderen blir hørselen for høye frekvenser dårligere, og dermed blir det lettere å høre «Laurel».

Det er likevel flere eksempler på eldre mennesker som hører «Yanni», og yngre mennesker som hører «Laurel». Det kan handle om at vi hører det vi forventer å høre, mener Reicke.

Om du skulle være i tvil, er altså fasiten ordet «Laurel». New York Times sporet opp 18-åringen som opprinnelig postet lydopptaket på Reddit, og han forteller at opptaket er gjort rett fra Vocabulary.com, og stemmen uttaler altså navnet «Laurel».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!