- Nytt lys over krigshistorien

Våre fremste krigs- og okkupasjonshistorikere samles i Bergen i dag. Også de som har dominert historiefortellingen til i dag, som Magne Skodvin og Ole Kristian Grimnes, skal delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag synes det klart at Skodvin og i noen grad Grimnes har basert seg på det man i dag vil måtte betegne som tvilsomme kilder i deler av krigshistorie-fortellingen. Dette vil komme fram under historikertoppmøtet.

Spent Pryser

Professor Tore Pryser har ikke hatt anledning til å studere i detalj innholdet i kollega dr.philos. Lars Borgersruds materiale, da rapporten her faktisk er genuint ny. Pryser er likevel den som vet mest om arbeidet, som han kjenner i grove trekk og rammer:

- Dette er et forsøk på å kaste nytt lys over okkupasjonstida. Den granskingen som Borgersrud har gjort, har det ikke vært mulig å gjøre tidligere. Materialet har ikke vært tilgjengelig for forskning. Jeg er svært spent på dette, sier han.
Selv har Pryser studert det tyske Abwehr og deres agenter under krigen med norske historie-øyne. Undersøkelser av barna til folk som satt lenge i fangenskap, samt barn til motstandsfolk, legges også fram under historikertoppmøtet i Bergen.

Ny historiebok

Det samme gjelder nybrottsarbeid om barna til NS-folk og deres oppvekstsforhold etter krigen.

Historiker Stein Uglevik Larsen ved Universitetet i Bergen er primus motor bak prosjektet, som totalt involverer et titall av våre fremste historikere. Alt materialet skal samles i en bok; som har arbeidstittelen «Nytt lys over okkupasjonen».