Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt mareritt for Joshua French: Må i NYE AVHØR om Tjostolvs død

Kripos konkluderte med at Tjostolv Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt. Nå hevder kongolesisk politi at de har nye opplysninger i saken.

NYE PÅSTANDER: Generalmajor og påtaleansvarlig Tim Mukuntu ankommer Ndolo-fengselet i Kinshasa. Han hevder nå det er nødvendig med nye avhør av Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NYE PÅSTANDER: Generalmajor og påtaleansvarlig Tim Mukuntu ankommer Ndolo-fengselet i Kinshasa. Han hevder nå det er nødvendig med nye avhør av Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongolesisk politi vil gjennomføre nye avhør av Joshua French. Det selv om både kongolesisk og norsk politi 27. august i år holdt en pressekonferanse der de konkluderte med at French ikke kan mistenkes etter Tjostolv Molands død.

- Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå har den endelige rapporten kommet og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sier generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa til Dagbladet.

Han opplyser at det er funnet stoffer i blodet til Moland som gjør at de er usikre på den foreløpige konkusjonen.

Skal avhøre French Da Moland døde 19. august, og French like etter ble mistenkt for drap på vennen, reiste etterforskere fra Kripos til DR Kongo for å bistå i etterforskingen.

- Vi har ikke hatt noe kontakt med norsk politi siden de forlot Kongo, sier Mukuntu.

- Planlegger dere å sikte French for drap?

- Det kan også tenkes at vi ikke endrer statusen til French. Alt avhenger av hvordan han svarer på de spørsmålene som nå reiser seg etter at vi har fått den endelige obduksjonsrapporten fra universitetet i Kinshasa.

De kongolesiske militære etterforskerne har forsøkt å avhøre French uten advokat til stede.

- Det neste som skjer nå er at vi må få avhørt French om funnene i obduksjonsrapporten. Men han insisterer på å ha sin kongolesiske eller sin norske advokat til stede når vi snakker med ham. Vi hadde vært klare til å snakke med ham allerede i dag, sier Mukuntu.

Avviser Frenchs kongolesiske advokat Andrè Kibambe sier til Dagbladet at han ikke har fått noen henvendelse om å bistå French, men at han er klar til å gjøre det om han blir spurt.

- Jeg er kjent med at de ønsker å ha French inn til en samtale. Min holdning er at samtaler som har sammenheng med mulige straffbare forhold må han ta sammen med en advokat, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Han sier at det ikke er aktuelt for ham å reise ned på kort varsel nå.

- Han skal ha en advokat til stede, og det er kongoleserne godt kjent med. Det var Mukuntu også ryddig på da jeg var på vei ned sist. Jeg forholder meg til det Kripos har konkludert med i både sin foreløpige og sin endelige rapport. Det var også en pressekonferanse der Mukuntu konkluderte. Og så registrerer jeg nå at de ønsker en ny samtale. Bakgrunnen for det vil jeg ikke kommentere nå.

- Ikke noe straffbart Politiadvokat Per Zimmer i Kripos sier til Dagbladet at de bisto kongolesisk politi med en fullstendig rettsmedisinsk undersøkelse av Moland. Det er vanlig prosedyre at en slik undersøkelse innbefatter både blod- og urinprøver.

- Denne undersøkelsen, sammen med andre opplysninger i saken, har konkludert med at Moland ikke ble utsatt for noe straffbart, sier Zimmer til Dagbladet.

- Vi er ikke kjent med at kongolesisk politi eventuelt har andre bevis som Kripos ikke ble gjort kjent med. Vi understreker at Kripos' konklusjon er basert på en helhetsvurdering av de bevis vi har innhentet, sier Zimmer.

- Vil dere kontakte kongolesisk politi?

- Dette har skjedd såpass nylig at vi ikke har tatt stilling til det ennå. Våre undersøkelser gjorde vi i egenskap av en anmodning fra Kongo, og jeg må understreke at dette er en kongolesisk etterforskning. Vi vil eventuelt vurdere dette nærmere, men så langt har vi ikke sett noe behov for å følge opp dette overfor Kongo. Våre undersøkelser er av en slik kvalitet at vi mener vi har kommet fram til riktig konklusjon.

Skrev rapport Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Folkehelseinstituttet obduserte Moland sammen med en kongolesisk lege.

- Sammen skrev vi en foreløpig obduksjonsrapport der nede. Den inneholder funnene vi gjorde ved selve undersøkelsen. Vi tok også en del prøver, og jeg tok med meg en del prøver hjem, sier overlege Stray-Pedersen til Dagbladet.

Disse prøvene har han analysert i Norge, før de ble sendt til Kongo.

AVVISER: Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, avviser de nye påstandene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVVISER: Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, avviser de nye påstandene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer