Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt mislykket redningsforsøk i natt

En russisk redningskapsel hang natt til onsdag fortsatt hjelpeløst i vannet over den havarerte undervannsbåten «Kursk». Til tross for flere desperate forsøk, greide den ikke å få koblet seg til ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlig sikt, høy sjø og sterk strøm ødela forsøkene på sammenkobling mellom redningskapselen og havaristen. Dermed tikket klokken ubønnhørlig mot det som så ut til å bli en tragisk slutt på dramaet i Barentshavet.

Sikten under vann var redusert til bare to meter, og marineoffiserer som styrte redningskapselen fra overflaten, greide ikke å få koblet den til en luke i ubåtskroget. Denne luken fungerer som en nødutgang, hvis mannskapet må forlate en sunket ubåt.

Vil redde

En talsmann for forsvarsdepartementet i London sa at britene var i ferd med å klargjøre en redningsubåt, som kan få de 116 russiske sjøfolkene ut av den havarerte ubåten «Kursk». Redningsubåten vil bli sendt av gårde med fly, så fort russerne ber om det, sa talsmannen.

Men russerne har hittil avslått alle tilbud om assistanse fra Storbritannia og USA, og sagt at de vil løse problemet med egne midler. Bak denne holdningen ligger både nasjonal stolthet og en inngrodd mistro til de vestlige stormaktene, mener diplomater.

Mer enn et tiår etter at Den kalde krigen tok slutt, leker ubåter fra NATO og Russland fortsatt katt og mus med hverandre i Barentshavet. Russerne nekter å gi opp dette spillet utenfor deres egen stuedør, selv om den russiske marine er i akutt pengeknipe.

«Leker fortsatt sammen»- Russiske og vestlige ubåter vokter på hverandre, følger etter hverandre og leker med hverandre, sier Paul Beaver i det britiske militærtidsskriftet Jane's Defence Weekly.

- Under den arktiske iskalotten og langs dens kyster har den kalde krigen aldri tatt slutt.

Ifølge andre eksperter er det nærmest sikkert at en eller flere vestlige ubåter befant seg i nærheten da «Kursk», en atomdrevet 14.000-tonner av Oskar II-klassen, sank i Barentshavet sist lørdag. De kan verken bekrefte eller avkrefte påstandene om en kollisjon.

Russerne har offisielt forklart at ubåten havarerte «på grunn av tapt flyteevne i det lufttette skroget». Men det er ennå ikke på det rene hvorfor den mistet oppdriften og sank på 150 meters dybde i internasjonalt farvann nordøst for den russiske marinebasen Murmansk.

Senket av pengenød?

Miljøorganisasjonen Bellona skriver på sine internettsider (www.bellona.no) at den egentlige årsaken til «Kursk»-forliset, er pengenøden i det russiske forsvar. Det har gått ut over vedlikeholdet av teknisk avansert utstyr, tror Bellonas eksperter.

Forliset kan ha blitt utløst enten ved en menneskelig feil, eller ved at en høytrykkstank med komprimert luft eksploderte. Den sistnevnte teorien styrkes av opplysninger om at amerikanske marinefartøyer i området registrerte et smell på den tiden «Kursk» sank.

En annen mulighet er at noe gikk galt, da ubåten skulle skifte fra automatisk styring til manuell kontroll. Verken menneskelig eller teknisk svikt er særlig usannsynlig, i den økonomiske situasjon Russlands marine nå opplever, skriver Bellona.

NTB