Nytt mistenkelig fly på Sola

USA innrømmer feil. Men sender de fanger til land med tortur?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CIA mistenkes for å ha brukt umerkede fly for å transportere terrormistenkte fanger til hemmelige fengsler i og rundt Europa. Nå har et nytt umerket fly landet på norsk jord.

- Flyet kom fra Reykjavik på Island mandag 5. desember og fortsatte til Örebro i Sverige onsdag 7. desember, opplyser lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen til Stavanger Aftenblad.

Lorentzen kjenner ikke oppdraget flyet utførte da det landet, men kunne opplyse at det ikke hadde andre synlige kjennetegn enn registringsnummer.

Örebro huser SAABs flyverksted, men ifølge undersøkelser gjort av TT, svenske telegramtjenesten, skal flyplassen også ha vært mellomlandingsplass for CIA-fly. 

Flyet, som er av typen Saab 340A, er bygget i 1984 og har plass til 37 passasjerer.

- 300 anonyme flyginger siden 9/11

Flyet er det første ukjente amerikanske fly som har landet på Sola flyplass siden 1. juni i år. Den gang dreide det seg om et fangefly, og Stavanger Aftenblads rapportering førte til at flere europeiske regjeringer nektet å la flere uregistrerte fly lande på sine flyplasser.

I september hevdet den britiske avisen Guardian at USA har gjennomført opptil 300 anonyme flyginger siden 11. september 2001

TURBOPROP:  Et umerket fly av denne typen landet på Sola 5. desember. Få vet hva oppdraget var. Foto: SAAB
TURBOPROP: Et umerket fly av denne typen landet på Sola 5. desember. Få vet hva oppdraget var. Foto: SAAB Vis mer

Flere av disse skal ha hatt som oppdrag å frakte terrormistenkte fanger.

Rice forsvarer

På mandag forsvarte den amerikanske innenriksministeren Condoleezza Rice bruken av slike fangetransportfly.

Hun mente de var både lovlige og nødvendige.

Guardian mener minst 150 fanger på denne måten er sendt til land der tortur brukes under avhør.

USA har valgt å holde tett om sine påståtte hemmelige fengsler.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har hevdet at Mihail Kogalniceanu-flybasen er et av de mistenkelige stedene der det er observert CIA-aktivitet. Denne basen blir nå en av flere militære installasjoner amerikanerne får kontroll over, i henhold til avtalen som ble signert i Romania tirsdag.

Innrømmer feil

I går innrømmet det amerikanske innenriksdepartementets juridiske rådgiver at USA ikke har gitt Røde Kors tilgang til alle fanger som ble holdt i fengsler tilknyttet USA.

Rådgiver John Bellinger sa i Geneve i går at den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) hadde tilgang til «absolutt alle» i fangeleiren i Guantanamo Bay i Cuba, men da han ble spurt om ICRC hadde tilgang til alle i liknende installasjoner andre steder, svarte han et kort «nei», men nektet å forklare videre.

Samtidig kritiserte han medienes framstilling, og kalte enkelte påstander «så overdrevne at det var latterlig».

Røde Kors-komiteen vil ha tilgang til alle terrormistenkte fanger holdt på hemmelig sted.

- Vi fortsetter dialogen, sier talsmann for ICRC, Florian Westphal. - Vi vil ha informasjon om og tilgang til disse fangene.

Korrespondenter tilknyttet Guardian sier avsløringen bare tjener til å styrke mistanken om at USA holder fanger i hemmelige anlegg.

Vanskelig tema

Emnet har blitt vanskelig å håndtere for innenriksminister Condoleezza Rice, som nå turnerer Europa i et forsøk på å knytte sterkere bånd til USA.

Hun har gjentatte ganger benektet at USA driver denne typen hemmelige fengsler, og på onsdag framholdt Rice at alle amerikanske forhørere var bundet av FNs internasjonale terrorkonvensjon, uavhengig av om de opererte i USA eller i utlandet.

Uttalelsen kommer samme uke som det nå er kommet vitnemål fra mennesker som påstår de har blitt utsatt for tortur av amerikanerne.

RÅDGIVEREN: John Bellinger medga at Røde Kors ikke hadde tilgang til alle terrormistenkte fanger.
PÅ TUR: Condoleezza Rice, her fotografert på gårsdagens pressekonferanse i Brussel, har hittil benektet eksistensen av hemmelige fengsler.