Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Nytt møte etter fiaskoen

President Donald Trump holder nytt valgmøte i Arizona, få dager etter publikumsfiaskoen i Oklahoma.

PHOENIX: Trump taler i Phoenix, Arizona, natt til onsdag. Foto/video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Søndag forrige uke holdt president Donald Trump et omstridt valgkampmøte i Tulsa, Oklahoma. Natt til onsdag holder Trump et nytt valgmøte for unge amerikanere i Phoenix, Arizona.

Møtet var i en mindre skala enn lørdag, da en hel arena var holdt av for arrangementet.

Trump er innom mange kjente temaer i løpet av talen, som angrep mot sin demokratiske rival Joe Biden og Kinas håndtering av coronaviruset.

I Tulsa kalte han coronaviruset, som han tidligere har fått kritikk for å kalle «Kina-viruset», for «kung flu». Dette ble heller ikke godt mottatt.

- Jeg kan komme på 19 forskjellige versjoner av navn. Mange kaller det et virus, som det er. Mange kaller det influensa. Hva er forskjellen, spør presidenten, som gjentar frasen «kung flu».

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Poststemmer

Det er ikke mange dagene siden presidenten skrev på Twitter at årets presidentvalg vil bli «tidenes skandale.» Han hevdet da at forhåndsstemming per post, såkalte poststemmer, vil føre til juks.

Mange delstater arbeider med å utvide muligheten for å stemme via posten for å gjøre det lettere å avlegge stemme. Ideen har fått økt oppslutning etter at coronapandemien har ført til at mange frykter å møte fram personlig i valglokalene.

Natt til onsdag anklager presidenten demokratene for «å prøve å rigge valget, ved å sende ut titalls millioner poststemmer, bruke "Kina-viruset" som unnskyldning» for at folk ikke skal møte opp for å stemme.

- Hvem får dem? Hvem får ikke dem? Vil de bli stjålet fra postkasser? Vil de bli tatt fra postmennene og postkvinnene? Vil de bli forfalsket? Hvem signerer dem? spør Trump.

Han kaller poststemmer en katastrofe for landet.

- Dette vil, etter min mening, bli det mest korrupte valget i landets historie. Vi kan ikke la det skje, sier Trump under talen.

- Folk gikk til valglokalene og stemte under første og andre verdenskrig. Vi kan trygt gå til valglokalene for å stemme under covid-19, sier presidenten.

Brukte ikke munnbind

Samme dag som besøker Arizona, har staten rapportert om ny rekord i antall registrerte coronatilfeller, skriver The Hill. Helsetjenesten i Arizona rapporterte om 3591 nye smittetilfeller.

Natt til onsdag kommer det også fram at sju stater melder om flest innleggelser på sykehus siden pandemien begynte, ifølge data fra The Washington Post. Dette gjelder Arizona, Arkansas, California, North Carolina, Tennessee og Texas.

CNNs reporter til stede på møtet forteller at få av deltakerne har på munnbind eller holder avstand til hverandre.

Ifølge TV-kanalen har politiavdelinga i Phoenix og ordførerens kontor uttalt at de ikke vil håndheve byens maskepåbud under møtet.

Forrige ukes møte i Tulsa var svært omstridt på grunn av smittefrykt, og det kom fram at to kampanjemedarbeidere som var til stede har testet positivt for coronaviruset. I forkant hadde seks andre medarbeidere testet positivt. Disse fikk ikke delta på møtet.

Publikumsfiasko

I Tulsa var en tredel av salen tom da president Trump talte. Dette etter at han hadde skrytt av at én million personer hadde etterspurt billetter.

- Her om kvelden, talen jeg holdt lørdag kveld. Vi hadde en flott helg, og seertallene kom inn. Det var det mest sette programmet i Fox sin historie på en lørdag kveld, hevder Trump natt til onsdag.

Det som skulle være en maktdemonstrasjon, endte med en halvfull arena. Brannvesenet sa det var litt under 6200 personer i arenaen som har plass til 19 000. Selv hevdet Trump-kampanjen at det var 12 000 mennesker der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!