Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nytt motevåpen - balltre

Fredag ble to personer pågrepet for å ha slått en 31 år gammel mann med balltre i Skien. De siste to månedene er det brukt balltre i minst 13 voldsepisoder i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag ble en mann sendt til Ullevål universitetssykehus med store skader etter et overfall med balltre og kniv i Skien. En kvinne (18) og en mann (24) er pågrepet. Samme natt brøt en mann i 30-åra seg inn i ei hytte ved Bodø og truet en kvinne med balltre. Søk i norske aviser viser at det siden begynnelsen av november er registrert 13 tilfeller av balltreoverfall. I samme tidsperiode falt det dom i sju saker der balltre er brukt, og ytterligere en person er varetektsfengslet. Det er trolig store mørketall.

Nynazister

- Volden er blitt grovere de seinere åra, og balltrær er et sentralt redskap for voldsbruk. De fleste gutter i gjenger har balltre, fordi det er veldig lett tilgjengelig, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen i Oslo. Hun forteller at balltre særlig knyttes til nynazistiske grupper og black metal-grupper, som har balltre med pigger på enden. Balltre knyttes også til multikulturelle gjenger, og brukes mest i planlagte angrep. - Det finnes ingen god oversikt over hvor ofte vold med balltre forekommer. Det skyldes at kniv og skytevåpen er det mest fatale, og at man derfor har konsentrert seg mest om å fjerne skytevåpen fra voldelige personer. Men bruk av balltre kan også få alvorlige konsekvenser, og vi som jobber tett på miljøene vet at balltrær er hyppig brukt til å utøve vold de siste ti åra. - Balltre blir brukt mye av ungdom i 15-16-årsalderen, ifølge politistasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon. - Ungdom tenker kanskje at det ikke blir skader etter vold med balltre, men et balltre kan også bli et drapsvåpen. Jeg tror ungdommen undervurderer omfanget av skadene. De må tenke over konsekvensene, sier hun, og understreker at balltrær ikke er mer lovlig enn andre våpen som brukes.

- Brukes jevnlig

Balltre er mye brukt i de kriminelle miljøene i Stavanger. - Det er et gjengangervåpen som vi finner jevnlig i de kriminelle miljøene. Balltre brukes ofte til å skremme. Miljøene har hardnet internt den siste tida, sier Kjetil Østbø, som leder spaningsavsnittet under organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt. I Tromsø er ikke balltrær eller andre våpen et veldig stort problem, ifølge fungerende etterforskningssjef i Tromsø, Morten Pettersen. - Vi har spredte episoder der det brukes balltre eller liknende slagvåpen, sier han.

Skamslått med balltre
19-åringen ble skamslått med et balltre. Nå går hun aldri aleine lenger.

Gjerningsmannen, som var kvinnens kjæreste inntil noen måneder før episoden skjedde, ble 18. desember dømt til elleve måneders fengsel. Han må også betale erstatning og oppreisning til kvinnen.

Ekskjæresten slo kvinnen gjentatte ganger i hodet og kroppen med et balltre.

Slått med balltre: Den 19 år gamle kvinnen synes det er skremmende at balltrær, som er ment å brukes i lek, blir brukt som våpen. Selv sliter hun med mareritt etter å ha blitt banket opp med balltre. Hans Arne Vedlog
Slått med balltre: Den 19 år gamle kvinnen synes det er skremmende at balltrær, som er ment å brukes i lek, blir brukt som våpen. Selv sliter hun med mareritt etter å ha blitt banket opp med balltre. Hans Arne Vedlog Vis mer

- Før tenkte jeg at et balltre er noe ganske harmløst som blir brukt i lek. Jeg har egentlig ikke forandret mening etter episoden, men nå blir jeg redd hver gang jeg ser et balltre, sier hun.

Mannen tok også kvelertak på henne slik at hun ikke fikk puste. I dag har kvinnen symptomer forenlig med posttraumatisk stresslidelse.

- Livet mitt har endret seg. Ting jeg tok for gitt før, som for eksempel å gå til butikken, har endret seg etter episoden, sier hun.

- Hva synes du om at balltrær er å få kjøpt nær sagt hvor som helst?

- Jeg mener ikke at man må ha lisens for å kjøpe et balltre, men det er ganske skremmende når det blir brukt som våpen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!