Nytt nederlag for Boris Johnson

Lovforslag vedtatt.

NEDERLAG: Lovforslaget som tvinger Boris Johnson til å utsette brexit ble vedtatt onsdag. Foto: AFP / NTB scanpix
NEDERLAG: Lovforslaget som tvinger Boris Johnson til å utsette brexit ble vedtatt onsdag. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

I kveld vedtok det britiske Underhuset en lov som pålegger Boris Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit. Målet med det hele er å sikre at Storbritannia ikke forlater EU uten en avtale.

327 stemte for, 299 stemte mot.

Dermed gå lovforslaget videre til Overhuset, der det må formelt godkjennes.

Vil ha nyvalg

Det ble tidlig klart at dersom avstemningen gikk mot statsministeren, så ville han legge fram et forslag om nyvalg, et valg som han selv håper kan avholdes 15. oktober.

Hvorvidt Johnson får det som han vil, er en annen sak. For å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg trenger forslaget 2/3 flertall i parlamentet.

Og selv om han lenge har siklet etter nyvalg, ga Labour og leder Jeremy Corbyn onsdag beskjed om at de ikke ville støtte et slikt forslag. Corbyn skal etter sigende ønske at den nylig vedtatte loven blir implementert, før han er villig til å gå med på nyvalg.

Brexit-dramatikken går som kjent flere år tilbake, men den siste runden med drama startet tirsdag.

Hoppet av

Da startet Boris Johnson og De konservative dagen med et parlamentarisk flertall, og endte i mindretall, da Phillip Lee hoppet av.

Under Boris Johnsons tale til parlamentet gikk bokstavelig talt Lee fra den ene siden til den andre. Han endte opp på benken ved siden av Liberaldemokratene.

Bakteppet er at Boris Johnson i august annonserte at han vil suspendere parlamentet fra og med neste uke og fram til 14. oktober. Johnson forsøkte i praksis å kneble parlamentet, for å tvinge gjennom en avtaleløs brexit.

For, som Johnson selv sa, «vi skal ut av EU 31. oktober - uansett».

De britiske parlamentarikerne lot seg ikke pille på nesa, og svarte med samme mynt. Med 328 mot 301 stemmer tok de kontroll over dagsordenen i parlamentet, noe som la grunnlaget for å dagens avstemning om å sende Johnson på en ny tur til Brussel.

I tillegg til Lee, som altså gikk ut av partiet, trosset 21 av statsminister Johnsons partifeller ham. Onsdag fikk de beskjed om at de vil bli kastet ut av partiet for å ha trosset statsministeren.

Alle EU-landene må si ja

Johnson har de siste dagene sagt at han mener det er bedre mulighet enn noen gang tidligere for å få på plass en avtale. EU på sin side sier fremdeles at de er ferdigforhandlet, men britene er fremdeles ikke fornøyd med det som er framforhandlet.

For at Storbritannia skal få ytterligere en brexit-utsettelse må også samtlige av EUs medlemsland gi sin tilslutning til at de skal få det. Sier en nei, blir det ingen utsettelse.