Nytt nederlag for Johnson: Nei til nyvalg

Ett nederlag på tirsdag. To nederlag på onsdag. Underhuset trosser Boris Johnson - gang på gang.

NEI: Boris Johnson ba onsdag om nyvalg. Underhuset sa nei. Video: AP Vis mer

Nederlag, på nederlag, på nederlag. Slik har det siste døgnet vært for Storbritannias statsminister Boris Johnson. Samtlige avstemninger i parlamentet har gått mot ham.

Stemt ned - igjen

Mot slutten av onsdagskvelden hadde statsministeren blitt presset til å be om nyvalg, etter at Underhuset hadde vedtatt et lovforslag som pålegger Johnson å be EU om ytterligere tre måneders utsettelse av brexit.

Men da stemmene var talt opp viste det seg at Johnson ikke klarte å skaffe nok støtte i Underhuset. 298 stemte for, og ifølge BBC manglet Johnson dermed 136 stemmer for å få sitt nyvalg.

- Jeremy Corbyn har nå blitt den første opposisjonslederen i den demokratiske historien til vårt land som har avslått en invitasjon til et valg. Jeg kan bare spekulere i hvorfor han nøler. Den åpenbare konklusjonen er at han ikke tror han kan vinne, sa Johnson da avstemningsresultatet var et faktum.

Da Dagbladet snakket med Storbritannia-kjenner og postdoktor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, før kveldens avstemninger, sa han følgende om hva som var gangen videre dersom lovforslaget gikk gjennom og Johnson ikke fikk flertall for nyvalg.

- Håpet til Underhuset er at de får vedtatt denne loven før parlamentet suspenderes neste uke. Da vil Johnson måtte reise tilbake til Brussel, og i første omgang be om brexit-utsettelse fram til 31. januar. Da mister i praksis regjeringen deler av sin forhandlingsmakt, sa Mustad.

Lovforslaget går nå videre til Overhuset, der det må formelt godkjennes før mandag.

Johnson vil ut 31. oktober

Bakteppet for onsdagens dramatiske avstemninger er at Boris Johnson i august annonserte at han vil suspendere parlamentet fra og med neste uke og fram til 14. oktober, noe han har fått krass kritikk for.

Johnson forsøkte i praksis å kneble parlamentet, for å tvinge gjennom en avtaleløs brexit. For igjen og igjen har Johnson gjentatt at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober.

Også onsdag kveld gjentok han det budskapet da han ba om nyvalg. Johnson sa at Storbritannia - «uavhengig av omstendighetene» - skal ut av EU 31. oktober.

Men lite har gått som statsministeren har ønsket det siste halvannet døgnet.

Tirsdag startet Johnson og De konservative dagen med parlamentarisk flertall, men endte i mindretall.

Under statsministerens tale til parlamentet tirsdag gikk bokstavelig talt den konservative politikeren Phillip Lee fra den ene siden til den andre. Han endte opp på benken ved siden av Liberaldemokratene.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

21 opprørere

Seinere på dagen skulle Johnson gå på sitt første av tirsdag og onsdags tre nederlag i parlamentet. Med 328 mot 301 stemmer tok parlamentarikerne kontroll over dagsorden i parlamentet, noe som la grunnlaget for dagens avstemning om å sende Johnson til Brussel for å be om utsettelse av brexit.

21 av statsministerens partifeller trosset ham, og stemte mot hans ønske, for å ta kontroll over dagsorden. Det fikk konsekvenser for dem. Onsdag fikk de beskjed om at de vil bli kastet ut av partiet.

Denne avstemningen la altså grunnlaget for at parlamentet i dag kunne vedta lovforslaget om brexitutsettelse, som i sin tur ledet til at Johnson ba om nyvalg.

- Jeg er redd det er på tide at dette landet må bestemme seg om det er lederen for opposisjonen eller jeg som drar til Brussel 17. oktober for å ordne opp, sa Johnson, og la til på at han var helt overbevist om at han ville få i stand en avtale.

I sitt tilsvar sa Labour-leder Jeremy Corbyn at selv om han mer enn gjerne vil sparke ut dagens regjering, så kommer han ikke til å støtte et nyvalg, før det vedtatte lovforslaget har blitt implementert.

- Det valget han tilbyr nå, er som eplet Snøhvit fikk, forgiftet med en «no deal»-brexit, sa Labour-lederen.

Dermed har ikke Storbritannia kommet noe nærmere å løse opp den gordiske knuten som er brexit.